Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Намаякували: тюлені показали вченим невідомий антарктичний каньйон

Важливо

Група вчених з Австралії змогла виявити в Антарктиді підводний каньйон, що занурюється на глибину понад 1,5 км. Для цього дослідники використовували тюленів Ведделла, морських слонів та GPS-трекери. Мапування морського дна за допомогою глибоководних тварин може допомогти вченим передбачити фізику танення льодовиків і крижаного покриву.

Про це розповідає Scientific American.

Люди плавали поверхнями океанів протягом тисячоліть, але їхні глибини залишаються фактично невивченими. Лише близько чверті морського дна нанесено на мапи з високою роздільною здатністю. Мапи більшості регіонів відображають лише приблизні глибини й часто пропускають цілі підводні гори або каньйони.

Тому група дослідників залучила експертів з глибоководного занурення: морських слонів і тюленів Ведделла. Вчені вже кілька років встановлюють маячки на ссавців для збору інформації про температуру та солоність океану. У ході спостережень вони помітили, що є місця, де тюлені пірнали глибше, ніж це було можливо, якщо брати до уваги існуючі мапи морського дна.

Проаналізувавши їхні пересування, вченим вдалося виявити великий підводний каньйон у затоці Вінсеннес на сході Антарктиди. Його точну глибину встановили за допомогою сонара. Каньйон отримав назви Мірунга-Нуйїна — на честь корабля дослідників і морських слонів з роду Mirounga, що брали участь у виявленні.

Співробітник інтегрованої системи морських спостережень Австралії Клайв Макмахон каже, що тюлені можуть допомогти у вивченні морського дна. Для цього можна використовувати точніші GPS-трекери, а також аналізувати схеми пірнання цих ссавців.

Як розповідало раніше BitukMedia, черепахи допоможуть з вивченням ядерного забруднення.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі