П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Черепахи допоможуть з вивченням ядерного забруднення

Важливо

Нове дослідження показало, що панцирі черепах можна використовувати для вивчення ядерного забруднення. Черепахи, які мешкають поряд з місцями ядерного виробництва або випробувань, зберігають у своїх панцирах сліди урану, з’ясували дослідники США.

Про це розповідає The Guardian.

Подібно кільцям дерева панцирі черепах приростають шарами. У рептилій це шари щитового кератину, які і є резервуаром екологічної інформації. Вчені з Університету Нью-Мексико та Національної лабораторії Лос-Аламоса вирішили використати цю особливість, щоб подивитися, чи зберігаються в них дані про ядерну діяльність людей.

У новому дослідженні вчені розглянули панцирі п’яти черепах, які мешкали неподалік атомних полігонів і звалищ ядерних відходів. Для вивчення панцирів вони використовували мас-спектрометр – пристрій, що визначає хімічний склад матеріалу.

Сліди урану були знайдені в панцирах зеленої черепахи з Республіки Маршаллові Острови, пустельного гофера з південно-західної частини штату Юта, ієрогліфової американської річкової черепахи з Саванна-Рівер-Сайт у Південній Кароліні та коробчастої черепахи з резервації Ок-Рідж в Теннесі. Ізотопи урану вчені знайшли у покривах давно померлих рептилій.

Мас-спектрометрія за допомогою спеціальних приладів виявила низькі рівні урану в панцирах тварин, які жили як поряд з виробництвами, так і поряд з місцями вибухів. А в одній із черепах вчені змогли простежити, як рівні вмісту ізотопів змінюються від одного концентричного шару до іншого. Що збігалося з ядерною історією її проживання — у різні періоди її панцир поглинав різну кількість речовини.

Таким чином, панцир черепахи може бути не просто доказом забруднення навколишнього середовища радіонуклідами, але докладно датованим свідченням, яким реально відновити ядерну історію конкретного регіону.

Автори дослідження зазначають, що панцири містили настільки невелику кількість ізотопів — приблизно одну мільярдну частку, що їх не можна назвати радіоактивними. Навряд чи така доза якось вплинув на здоров’я тварин.

Однак дослідження панцирів може допомогти вченим зрозуміти, як, де і в яких кількостях ядерне паливо та зброя впливає на навколишнє середовище. Але те, що навіть такі малі дози урану вдалося виявити, вразило вчених. За їхніми словами, метод може стати цілком робочим способом відстежувати ядерний вплив на людей та екосистеми там, де тестувалась чи виготовлялась така зброя або паливо.

Як розповідало раніше BitukMedia, знаменита зелена черепаха з кличкою Боб виявилась самкою. Йдеться про тварину, яку у ПАР після восьми років реабілітації випустили у відкрите море.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі