Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Паралізована жінка вперше в світі “заговорила” через цифровий аватар (ВІДЕО)

Важливо

Дослідники Каліфорнійського університету в Сан-Франциско змогли “прочитати думки” важко паралізованої жінки за сигналами мозку та перекласти їх на мову зі швидкістю понад 78 слів за хвилину. Це вчетверо швидше, ніж інші синтезатори мовлення.

Про це пише The Guardian.

47-річна Енн була серйозно паралізована після того, як перенесла інсульт стовбура мозку понад 18 років тому. Жінка втратила здатність розмовляти і навіть друкувати. Досі спілкуватись вдавалось тільки за допомогою технології відстеження рухів, яка дозволяє їй вибирати літери зі швидкістю до 14 слів на хвилину.

І от тепер жінці повернули голос завдяки підключенню її мозку до комп’ютера. Імплантат з масивом з 253 малесеньких електродів зчитує активність мозку пацієнтки при її спробі вимовити слова та передає дані в комп’ютер, де алгоритм розшифровує їх та може озвучити через синтезатор мови. 

Після імплантації електродів Енн працювала з вченими над навчанням алгоритму штучного інтелекту, багато разів повторюючи різні фрази.

Комп’ютер запам’ятав 39 різних сигналів, а мовна модель використовувала їх для перекладу в зрозумілі речення. У результаті алгоритм генерував текст за думками пацієнтки зі швидкістю 78 слів на хвилину та середньою похибкою у 25 відсотків при тренуванні на словниковому запасі у 1024 слова. Потім їх озвучили синтезованим голосом, відновленим за архівним записом з весілля жінки.

Поки що пристрій працює не ідеально: слова декодувалися неправильно в 28% випадків. Однак у майбутньому, після вдосконалення, технологія зможе допомогти людям, які втратили здатність розмовляти.

Як розповідало раінше BitukMedia, паралізований понад 10 років тому чоловік зміг стати на ноги завдяки інноваційним чіпам.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі