П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Переселенці з Донеччини створили унікальну мапу України з ляльками-мотанками

Важливо

Майстрині “Українського розмовного клубу “Файно” з Донеччини створили рекордну мапу України із понад 70 мотанками. У ній продемонстрували традиції різних регіонів. Проєкт отримав назву “Обійми” й увійшов до Книги рекордів України.

Про це розповідає Суспільне.

Мапу вирішили створити на початку липня цього року, розповідає ідейниця проєкту Оксана Муравльова. Частини роботи надходили з різних регіонів, навіть із закордону. Однак саму мапу збирали у Бережанах на Тернопільщині.

“Цей проєкт про той стан, в якому ми всі зараз перебуваємо. Багато переселенців, які опинились на нових місцях, намагаються знайти себе, нове коло спілкування. Як би не казали, що ми всі однакові, але ми всі різні у регіонах, у нас є свої характери. І саме через назву “Обійми” (тут можна гратися з наголосом) — тобто взяти в обійми тих, хто поруч, та разом іти до перемоги, — цією картою ми ніби обіймаємо всю Україну, щоб ніякий ворог не зміг нас подолати”, — розказує майстриня.

Дерев’яна основа мапи має розміри 2 на 3 м. Її зробили соціальні підприємці з Костянтинівки Наталя та Дмитро Поколенки.

Свої роботи для проєкту надіслали 58 майстринь.  Найактивнішою серед них була Тетяна Золочевська. Жінка зараз перебуває у Німеччині, є засновницею німецько-української спілки “KOLOS”. Загалом у Бережани майстрині надіслали 160 своїх ляльок. Ті, що не потрапили на мапу, виставлять на благодійний продаж.

Як повідомляло BitukMedia, y місті Острог Рівненської області оцифрували Біблію, яка датується 1581 роком. Вона вважається одним з найдавніших стародруків та досконалим зразком друкарського мистецтва України кінця XVI століття. Аби користувачі могли роздивитися найдрібніші деталі, у високій якості було оцифровано 1262 сторінки разом з обкладинкою.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі