Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Оцифровану Острозьку Біблію 1581 року тепер можна читати в Мережі

Важливо

У місті Острог Рівненської області оцифрували Біблію, яка датується 1581 роком. Вона вважається одним з найдавніших стародруків та досконалим зразком друкарського мистецтва України кінця XVI століття. Аби користувачі могли роздивитися найдрібніші деталі, у високій якості було оцифровано 1262 сторінки разом з обкладинкою.

Про це  повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Оцифруванням експонату займалися представники Державного історико-культурного заповідника Острога. Допомагав їм Український культурний фонд.

Острозька Біблія була видана церковнослов’янською мовою. У XVI столітті над нею працювали учені при Острозькій Академії. Надрукував видання Іван Федоров, за сприяння князя Костянтина Острозького. Ця Біблія є одним з найважливіших кириличних стародруків.

Переглянути всі сторінки Біблії можна на сайті.

“Острозькій Біблії” 12 серпня виповнилось 442 років. Це перше повне видання всіх книг Святого Письма церковнослов’янською мовою, яке повторили всі пізніші передруки. Для перекладу князь Костянтин Острозький залучив кращих фахівців з латини, грецької мови та івриту. Вони мали усунути всі зміни, додані в неї упорядниками за попередні 1,5 тисячі років.

Друкував “Острозьку Біблію” Іван Федоров на верстаті. У 1580-му році вийшли сигнальні примірники книги. А за рік, саме 12-го серпня, увесь півторатисячний тираж. І це була восьма за ліком друкована книга в Україні.

До наших днів дійшло 350 примірників “Біблії”, чотири з яких на Рівненщині. І лише один з них усі 440 років зберігається в Острозі. Його експонують у музеї книги та друкарства.

Фото – Суспільне Рівне

Як розповідало раніше BitukMedia, аукціон Sotheby’s виставить на торги “Трактат про живопис” італійського художника Леонардо да Вінчі. Експерти оцінили раритет у 120 – 180 тисяч доларів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі