Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Паралізований понад 10 років тому чоловік зміг стати на ноги завдяки інноваційним чіпам (ВІДЕО)

Важливо

2011 року голландець Герт-Ян Оскам потрапив у страшну аварію на своєму велосипеді. Він зламав хребет і нижня частина його тіла виявилася паралізованою. Медики були непохитні –  чоловік ніколи не зможе ходити. Але 2023 року 40-річний голландець підвівся і пішов. Паралізований знову зміг ходити, просто думаючи про це, – завдяки електронним імплантам у мозку. Це перший такий випадок в історії медицини і, за словами Герта-Яна Оскама, він змінив його життя.

Про це розповідає BBC. 

Повільно, незграбно і спираючись на ходунки, але Герт-Ян Оскам зробив  свої перші кроки. І цим чоловік подарував надію сотням тисяч паралізованих людей у всьому світі. Адже за даними ВООЗ, щороку у всьому світі від 250 до 500 тисяч людей втрачають можливість рухатися через травми спинного мозку.

Унікальний метод відновлення вигадав професор Грегуар Куртін. Він знаходиться на стику математики, фізики та медицини. Традиційна тактика лікування паралічу полягала у тому, щоб відновити прохідність нейронних сигналів через пошкоджену ділянку спинного мозку. Швейцарець підійшов до вирішення проблеми з несподіваного боку. Він подумав: а що як обійти травмовану ділянку за допомогою “цифрового мосту”? Тобто зробити так, щоб нервові імпульси головного мозку, минаючи зону ушкодження, безпосередньо потрапляли до здорової частини спинного мозку, яка відповідає за рухливість нижніх кінцівок?

Отже, як метод працює на практиці. На першому етапі у мозок пацієнта вживляють імплант, який зчитує активність нейронів, коли людина намагається рухати ногами. Ці імпульси бездротового зв’язку відправляються в комп’ютер. Герт-Ян Оскам носить його за спиною в рюкзаку. На другому – комп’ютер обробляє дані мозкової активності і перетворює їх на рухову команду. Вже вона передається на електроди, вмонтовані в хребет нижче місця розриву спинного мозку. На третьому етапі отримані імпульси активують нерви, які рухають м’язи ніг. По суті людиною рухає сила його думки.

Фото – Jimmy Ravier/EPFL

З погляду звичайної людини досягнення Герта-Яна Оскама дуже скромні. Він проходить за один раз близько 100 метрів, піднімається на кілька сходових прольотів. Але головна насолода для людини, яка 12 років провела в інвалідному візку, це стати біля барної стійки і випити пару кухлів пива з друзями. “Це просте задоволення є найбільшою зміною у моєму житті”, – каже Оскам.

Тим часом вчені з Лозанни (Швейцарія) вже думають, як масштабувати розроблену технологію. Вони впевнені, що якщо змогли повернути рухливість людині, яка була паралізована понад десятиліття, то пацієнти зі свіжими травмами відновлюватимуться набагато швидше.

Фото – Jimmy Ravier/EPFL
Фото – Philippe Getaz/CHUV

Ця система досі перебуває на експериментальній стадії, але провідна британська благодійна організація спинного мозку назвала її “дуже обнадійливою”. Але всі дослідники сходяться в одному – до впровадження цієї технології на практиці ще треба пройти довгий шлях. 

Як розповідало раніше BitukMedia, Neuralink, компанії з виробництва чіпів для мозку, що належить американському бізнесмену Ілону Маску, дозволили провести клінічні випробування на людях. Компанія повідомила, що її розробка спрямована на те, аби допомогти людям з травмами головного та спинного мозку “силою думки” писати електронні листи, повідомлення, переглядати веб-сторінки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі