Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ілону Маску дозволили випробувати чіпи для мозку на людях (ВІДЕО)

Важливо

Neuralink, компанії з виробництва чіпів для мозку, що належить американському бізнесмену Ілону Маску, дозволили провести клінічні випробування на людях. Передбачається, що з допомогою імпланта комп’ютерами та смартфонами можна буде користуватися без участі рук.

Про це повідомляється на сторінці Neuralink у Twitter.

“Ми раді повідомити, що отримали дозвіл FDA (Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США) на запуск клінічних досліджень на людях! Цей результат неймовірної роботи команди Neuralink у тісній співпраці з FDA є важливим першим кроком, який одного дня дозволить нашій технології допомогти багатьом людям”, — йдеться у повідомленні компанії.

Набір добровольців на участь у дослідженнях поки що не оголошували. Найближчим часом Neuralink надасть додаткову інформацію про плановані випробування.

Нагадаємо, Ілон Маск заснував Neuralink у липні 2016 року. Компанія розробляє нейрочіп, який передаватиме сигнали мозку через Bluetooth. За допомогою такого імпланта комп’ютерами та смартфонами можна буде користуватися без участі рук. Також чіп Neuralink допоможе людям з неврологічними захворюваннями.

У лютому 2021 року Neuralink провела випробування пристрою на мавпах. Тоді компанія опублікувала відео з дев’ятирічною макакою Пейджер, яка може грати у відеоігри завдяки вживленому в її мозок чіпу.

Пейджер змогла переміщати курсор на екрані комп’ютера за допомогою своєї нейронної активності. Провідником служив пристрій під назвою N1 Link, імплантований в частину мозку та кисть тварини. Компанія повідомила, що її розробка спрямована на те, аби допомогти людям з травмами головного та спинного мозку “силою думки” писати електронні листи, повідомлення, переглядати веб-сторінки.

В Neuralink тоді підкреслили, що в ході експериментів мавпи, а перед ними гризуни та свині, не піддаються жорстокому поводженню. Пейджер перебуває під наглядом ветеринарів та фахівці з поведінки, макака живе зі своїм найкращим другом Кодом і добре харчується.

У грудні 2022 року Ілон Маск пообіцяв, що за півроку чіп вживлять першій людині. Протягом багатьох років Маск публічно описував амбітний план Neuralink. Наприкінці минулого року він потрапив на перші шпальта, коли сказав, що вже настільки впевнений у безпеці пристрою, що готовий імплантувати його своїм дітям.

Як розповідало раніше BitukMedia, першим в США отримав дозвіл на імплантацію нейрочіпа в мозок людини стартап Synchron з Нью-Йорка.  

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі