Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Після 9 років неволі додому повернувся перший політв’язень Кремля

Важливо

Перший політв’язень Кремля Микола Шиптур повернувся до рідного Івано-Франківська. На батьківщину він приїхав після дев’яти років незаконного позбавлення волі за участь у проукраїнському мітингу в Криму.

Про це повідомила сторінка Об’єднання родичів політв’язнів Кремля.

“Неможливо словами передати всі ці відчуття. Тільки вчора нарешті добрався додому. Зараз займаюся приємними домашніми клопотами, відновлюю потихеньку документи та готуюся до свого дня народження, що буде вже завтра”, – розповів Микола Шиптур.

18 травня 2023 року чоловік залишив рф через кордон з Грузією. Він добрався до Тбілісі, де його зустрів друг. З пересадками в Єревані та Кишиневі чоловік повернувся в Україну.

“У центрі мені казали, що додому я зможу потрапити тільки після закінчення війни, бо немає консульських зв’язків. Разом з тим міграційна служба рф стверджувала, що зовсім скоро відпустить мене, але точних термінів не вказувала. Ці розбіжності викликали в мені велику тривогу, але одного ранку все швидко та раптово вирішилося”, – зазначив Шиптур.

Зі слів дружини Юлії, чоловік вчасно повернувся, адже сьогодні, 26 травня, йому виповнюється 45 років. “Вже пора змінювати фото в паспорті. Ми дуже переймалися за це”, – додала дружина політв’язня.

Микола Шиптур народився в Івано-Франківську. У 2014 році чоловік став першим політвʼязнем Кремля. 9 березня 2014 року його ув’язнили за участь у проукраїнській акції з нагоди 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка в Севастополі. 

Застосовуючи тортури, Миколу змусили свідчити проти себе. Своє незаконне покарання Шиптур відбував у колонії № 1 Сімферополя.

7 березня 2023 року Микола був звільнений через закінчення строку позбавлення свободи та понад два місяці перебував у Центрі тимчасового утримання іноземних громадян у Ростовській області.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі