Вівторок, 14 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вибрики дофаміна: вчені пояснили, як активність в інтернеті пов’язана з безсонням

Важливо

Між вечірньою активністю у соцмережах та неможливістю вчасно поринути в сон існує явний причинно-наслідковий зв’язок. Про це попереджає команда психіатрів з Університету Дьюка та Єльського університету (США). Провину вони поклали на дофамін.

Про це розповідає Medical Express.

Дослідники проаналізували 120 млн постів та коментарів, зроблених 44 тисячами користувачів соцмережі Reddit за 15 років. Такий величезний масив даних дозволив вченим визначити, коли в нормі засинають постійні відвідувачі сайту, та оцінити, як на це впливає вечірня активність в мережі.

Виявилося, що якщо користувач запостив щось на сайті приблизно за годину до свого нормального часу відходу до сну, то з високою долею ймовірності він засне на годину, дві, бо й на три години пізніше, ніж зазвичай. А якщо він активно дописував та коментував, то йому не вдасться заснути до ранку.

Автори дослідження припустили, що розслабитися та заснути заважає підвищення рівня гормона дофаміна в мозку. Його викликає перезбудження через передчуття реакції інших користувачів на пости та коментарі. Відомо, що викиди дофаміну пов’язані зі станом неспання та активної мозкової діяльності, тобто з чимось цілком протилежним до процесу засинання.

Крім того, як показують дослідження, до проблем зі сном призводить блакитне світло екрана смартфона або іншого електронного пристрою, на який ви дивитеся перед тим, як лягти спати. Це пов’язано з тим, що блакитне світло порушує вироблення гормона сну мелатоніна.

Як розповідало раніше BitukMedia, біологи та медики з Університету Упсали (Швеція) продовжують вивчати “ефект ковдри”. Раніше вони з’ясували, що обтяжена ковдра допомагає швидше заснути. А тепер зрозуміли, як це працює. Ефект, на який вказували численні спостереження, вперше отримав наукове обґрунтування. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі