П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Рік справжнього пекла: 2023 можуть визнати найтеплішим за останні 125 тисяч років

Важливо

Поточний рік може стати найтеплішим за останні 125 тисяч років, вказують кліматологи. 2023-го було встановлено низку температурних рекордів. Але рекордні температури ще попереду, – вважають фахівці.

Про це науковці Служби зміни клімату Європейського Союзу “Коперник”, пише Reuters.  

Зокрема, температура в жовтні побила попередній температурний рекорд, встановлений у 2019 році. “Рекорд було побито на 0,4°C, що є величезним відривом”, – зауважила заступниця директора Служби Саманта Берджесс. Вона зокрема назвала жовтневу температурну аномалію “дуже екстремальною”.

За підсумком температурних рекордів, 2023 рік, найімовірніше, стане найтеплішим роком за всю історію спостережень, кажуть кліматологи.  

Науковці зазначили, що попередній рекорд був у 2016 році, коли, як і цьогоріч, цьому сприяло кліматичне явище Ель-Ніньйо – різке підвищення температури води у східній частині Тихого океану.

“У спільноті кліматологів, зокрема з Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату ЄС, ми доходимо висновку, що це найтепліший рік за останні 125 тис. років”, – додала Берджесс.

Нагадаємо, червень 2023 року став найспекотнішим місяцем за історію спостережень, а 4 липня 2023-го – найтепліший день на планеті. 

Але рекордні температури ще попереду, – вважають фахівці NASA. Мовляв, основні наслідки Ель-Ніньо (потепління частини Тихого океану) поки що не виявилися. Найбільший вплив на погоду на Землі феномен Ель-Ніньо матиме, як очікується, у період з лютого до квітня 2024-го. Отже, наступний рік буде ще спекотнішим, вважають дослідники. Основною причиною потепління названо парникові гази як результат діяльності людини.

Як розповідало раніше BitukMedia, стародавня земляна стіна у пустелі на півночі Перу була зведена для захисту сільськогосподарських угідь і каналів від руйнівних повеней Ель-Ніньо. Таке припущення вчені висловили у своєму нещодавньому дослідженні. Раніше археологи вважали, що стіна була побудована народом чиму для захисту від вторгнень інків.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі