Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Найвищий дерев’яний хмарочос у світі зведуть на Зеленому континенті

Важливо

Місцем, де знаходиться найвища дерев’яна будівля у світі, невдовзі може стати місто Перт, що у Західній Австралії. Хмарочос на 50 поверхів буде містити понад 200 квартир і стане першим житловим будинком в штаті з негативним викидом вуглецю.

Про це розповідає CNN.

Влада міста засвітила плани “гібридної” вежі заввишки 191,2 м, побудованої з деревини. Комісія з оцінки розвитку Перта (JDAP) схвалила пропозицію інвестиційної компанії Grange Development щодо хмарочоса, який зараз називається будівлею C6.

Забудовники кажуть, що 42% хмарочоса побудують з ламінованого дерев’яного бруса, а колони та арматуру виготовлять із залізобетону.

Очікується, що C6 буде майже вдвічі вищий за нинішнього рекордсмена. Йдеться про 86-метровий Ascent Tower у Мілуокі, штат Вісконсін, США. C6 також буде вищим, ніж інший, поки не добудований, дерев’яний хмарочос у Сіднеї.

Будівництво гібридного Ascent Tower в Мілуокі, штат Вісконсін, США, завершилось в 2022 році. Фото – Wikipedia

Всі ці будівлі, насправді, є гібридами — їхній “екзоскелет”, тобто основу, що несе головні навантаження, виготовляють із укріпленого бетону і сталі. За підрахунками, на будівництво вежі піде близько 7400 кубічних метрів деревини, для чого знадобиться зрубати приблизно 600 дерев. На даху будівлі будуть сад? міська фермf та доступ для мешканців до 80 електромобілів Tesla Model 3.

За словами девелоперів, за подібними гібридними проєктами майбутнє, оскільки, завдяки частковій заміні сталі та бетону, при виробництві яких викидається в атмосферу багато CO2, на такому природному матеріалі, як деревина, вуглеродний слід зводиться до мінімуму.

Як розповідало раніше BitukMedia, дослідники вивчили геологію Нью-Йорка та виявили, що місто поступово йде під землю під вагою хмарочосів. Воно опускається зі швидкістю 1-2 міліметри на рік. Вчені називають результати свого дослідження гнітючими.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі