Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нью-Йорк йде під землю – тиснуть хмарочоси

Важливо

Дослідники вивчили геологію Нью-Йорка та виявили, що місто поступово йде під землю під вагою хмарочосів. Воно опускається зі швидкістю 1-2 міліметри на рік. Вчені називають результати свого дослідження гнітючими.

Про це розповідає Science Alert.  

У новому дослідженні вчені з Геологічної служби США та Університету Род-Айленда виявили, що Нью-Йорк опускається під воду зі швидкістю 1-2 мм на рік.

Звідки такі результати? Вчені розрахували сукупну масу понад 1 мільйона нью-йоркських будівель, яка склала 764 000 000 000 кг. Потім вони розділили місто на сітку квадратів розміром 100 на 100 метрів та розрахували тиск з урахуванням гравітації.

Потім геологи змоделювали поведінку різних ґрунтів і порівняли їх із супутниковими даними, що вимірюють висоту поверхні землі. Результати нанесли на мапу для оцінки осідання по всьому місту.

Декілька міліметрів можуть здатися не такою вже великою проблемою, проте відомо, що деякі райони міста насправді опускаються набагато швидше — нарівні з найшвидшими темпами, що спостерігаються, з якими тектонічні плити відскакують під час танення льодовиків.

Деформація ґрунту може створити проблеми для низинного міста, де мешкає понад 8 млн людей. Крім того, додаткові ризики спричиняє підвищення рівня моря.

“Кожна додаткова висотна будівля, зведена на узбережжі, річці чи березі озера, може збільшити ризик повені в майбутньому”, – попередив геолог Том Парсонс.

Саме тому, за словами Парсонса, місцевій владі та дослідникам слід було б зосередитися на подальших дослідженнях і розробці стратегій щодо пом’якшення наслідків. Цікаво, що однією зі стратегій зміцнення міста перед зростанням ризику повеней і підвищення рівня моря є будівництво гігантських хвилеломів. Однак тепер дослідники вважають, що це може бути не найкращою стратегією.

Зазначимо, що Нью-Йорк не самотній у подібному сценарії. Раніше дослідники заявляли, що вже до середини століття під водою може опинитися чверть столиці Індонезії, Джакарти. Ба більше, дослідження 2022 року показує, що опускання може становити загрозу серйознішу за підвищення рівня моря.

Як розповідало раніше BitukMedia, крихітну острівну державу Тувалу, що неподалік Австралії, до кінця століття може поглинути океан. А все через зміни клімату. Уряд країни вирішив створити цифрову копію Тувалу разом з її визначними пам’ятками.  Її завантажать у метавсесвіт. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі