П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Острівна держава переселяється в хмару (ВІДЕО)

Важливо

Крихітну острівну державу Тувалу, що неподалік Австралії, до кінця століття може поглинути океан. А все через зміни клімату. Уряд країни вирішив створити цифрову копію Тувалу разом з її визначними пам’ятками.  Її завантажать у метавсесвіт. Так острів’яни планують зберегти свою історію та культуру

Про це повідомляє Reuters.

Тувалу розташована на дев’яти невеликих островах на півдорозі між Австралією та Гаваями. Площа держави – менше 26 квадратних кілометрів. Населення – 12 тисяч людей. Столиця Тувалу – Фунафуті.

“Наша земля зникає — у нас не залишається вибору, окрім як стати першою цифровою країною.  Наша земля, наш океан, наша культура – ​​найцінніші активи нашого народу. Щоб уберегти їх, незалежно від того, що відбувається у фізичному світі, ми перемістимо їх у хмарне сховище”, – заявив міністр закордонних справ Саймон Кофе на кліматичному саміті COP27 в Єгипті.

Причина його заяви – підвищення рівня моря через зміни клімату та зростання температури на планеті. Воно відбувається через вплив вуглекислого та інших парникових газів на атмосферу Землі. На минулій кліматичній конференції ООН у 2021 році Кофе виступала по коліна у воді. За його словами, Тувалу доводиться діяти, тому що країни у всьому світі роблять недостатньо для запобігання змінам клімату.

Вже зараз під час припливу близько 40% атолу-столиці Фунафуті йде під воду. Через 80 років океан може повністю поглинути усю групу островів.

Раніше прем’єр-міністр Барбадосу Міа Моттлі заявила, що «два градуси стали б смертним вироком» для острівних держав через екстремальні погодні умови та затоплення. Вона посилалась на Паризьку кліматичну угоду та на домовленості майже двохсот країн світу стримувати зростання температури на планеті нижче двох градусів за Цельсієм порівняно з доіндустріальною епохою та прагнути позначки 1,5 градуса.

Як повідомляло раніше BitukMedia, третина населення планети проживатиме за температур, які тепер спостерігають у Сахарі. Тому людству вже зараз варто замислитись про переїзд. Про це застеріг американський журнал Time.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі