Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Павук у боксерських рукавичках: з глибин океану витягли дивну істоту з великими пазурами

Важливо

З океанських глибин Антарктики вчені підняли дивну павукоподібну істоту. У неї чотири чорні ока та великі пазури. Тварину, яку ніколи не зустрічали раніше, віднесли до морських павуків і назвали новий вид Austropallene halanychi.

Про це розповідає Live Science.

Ніколи раніше не бачена тварина — морський павук — далекий родич крабів і павукоподібних, які живуть на дні океану, їдять не ротом, а схожим на соломинку хоботком, а дихають ногами. Вчені виявили понад 1 тис. видів морських павуків у всьому світі.

Знайшли незнайомця у морі Росса на глибині близько 570 метрів. Найбільше біологів вразили його великі пазури. Вони, як припускають, потрібні для захоплення м’якої їжі на кшталт анемон та черв’яків. Цим він нагадує краба-боксера, який все життя ходить із анемонами у клешнях.

Зображення – Х/ Dr. Andrew Mahon

Austropallene halanychi мають близько сантиметра завдовжки, а їхні лапи розтягуються майже на три сантиметри. Однак це дуже скромні показники для морських павуків – деякі з них зростають до 60 сантиметрів.

За словами вчених, біля берегів Антарктики можна знайти багато невідомих раніше організмів. “Морське середовище Антарктиди — це область науки, яку нам необхідно продовжувати досліджувати. Там так багато всього! Щоразу, коли ми приходимо, знаходимо щось нове”, – каже Ендрю Махон, біолог з Центрального Мічиганського університету (США) та співавтор дослідження.

У суворих антарктичних умовах вчені досі використовують старі методи. Цього павука витягли за допомогою звичайної глибоководної сіті.

Але з такою кількістю потенційно нових видів для опису може знадобитися час. Відомо, що A. halanychi вперше виловило 2013 році дослідницьке судно США. Нещодавно Махон та його колеги вийняли зразок зі складу та визначили його як новий для науки вид.

Як розповідало раніше BitukMedia, українські вчені відкрили новий вид антарктичних п’явок. Вони встановили, що мільйони років тому його предки мігрували спершу з Антарктики в Арктику, а потім назад в Антарктику.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі