Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Блудний син”: українські вчені відкрили новий вид п’явок

Важливо

Українські вчені відкрили новий вид антарктичних п’явок. А ще й встановили, що мільйони років тому його предки мігрували спершу з Антарктики в Арктику, а потім назад в Антарктику!

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Відкриття зробили зоологи Андрій та Сергій Утєвські у співпраці з іноземними колегами Александром Бєлецьким та Йоанною Ціхоцькою з Польщі, Маріо Санторо з Італії та Петером Тронтелем зі Словенії.

Разом вчені досліджували поширення паразитів риб – п’явок-пісциколід. 

Виявивши новий вид, зоологи ретельно вивчили його зовнішню та внутрішню будову, а також ядерні та мітохондріальні гени. З’ясувалося, що нова п’явка належить до групи, яку називають “платибделіни”. Вони поширені в Арктиці й суміжних водах Атлантики та Тихого океану. “Це те саме, як знайти білого ведмедя в Антарктиці!”, – каже Сергій Утєвський.

Далі науковці почали вивчати, як могло виникнути таке надзвичайне географічне поширення, адже більшість тварин мешкають виключно або в Північній, або в Південній півкулі. 

Філогенетичний аналіз і реконструкція предкових ареалів засвідчили, що риб’ячі п’явки виникли в морях навколо Антарктики, потім вони розповсюдилися Світовим океаном, досягли Арктики та проникли в прісні водойми Північної півкулі. “Однак згодом предок нашого виду повернувся з півночі на батьківщину пращурів всієї родини риб’ячих п’явок в Антарктиці”, – пояснили дослідники.

Українські вчені відкрили новий вид пʼявок з Антарктики і назвали його Austroplatybdellina prodigadescription. Фото – Facebook/ Національний антарктичний науковий центр

Молекулярний годинник показав, що новий вид відділився від своїх північних родичів приблизно 1,76 млн років тому під час плейстоцену. Йдеться про добу, коли поверхня Землі зазнала значного охолодження. Саме в цю епоху він зміг перетнути тропіки.

Вчені віднесли новий вид до нового роду, який назвали Austroplatybdellina – у перекладі з латини “південна платибделіна”, тому що ця антарктична п’явка належить до переважно північної групи платибделін. Повна офіційна назва нового для науки виду – Austroplatybdellina prodiga. 

Еволюційна історія нового виду нагадала нам притчу про блудного сина, який залишив батька та блукав у далеких країнах так само, як і п’явки-платибделіни в північних морях. Згодом одна з них повернулася на південну прабатьківщину. Латиною “блудна” – “prodiga””, – розповів Сергій Утєвський.

Відкриття зробили зоологи Андрій та Сергій Утєвські спільно з іноземними колегами. Фото – Facebook/ Національний антарктичний науковий центр

Брати Утєвські – відомі дослідники полярних регіонів з Харкова (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна). Вони багато років вивчають п’явок різних регіонів: Сергій – арктичних, а Андрій – антарктичних (був зимівником 8-ї УАЕ та учасником численних сезонних експедицій на станцію “Академік Вернадський”). На сьогодні на їхньому рахунку відкриття 19 нових для науки видів тварин.

Як розповідало раніше BitukMedia, українські полярники показали, як пінгвіни чекають на появу малюків.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі