Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дорого, але екологічно: Virgin Atlantic розпочала перший трансатлантичний рейс на рослинному паливі (ВІДЕО)

Важливо

Пасажирський Boeing 787 компанії Virgin Atlantic розпочав трансатлантичний переліт на рослинному паливі. Це перший подібний далекомагістральний рейс, організований комерційним перевізником. Лайнер прямує з лондонського Хітроу в міжнародний аеропорт імені Джона Кеннеді в Нью-Йорку. Авіаційна галузь прагне продемонструвати можливість знизити вуглецеві викиди під час здійснення своєї діяльності.

Про це розповідає BBC.

Літак заправлений 60 тоннами екологічно чистого авіаційного палива (SAF). Його виготовляють з різної сировини, зокрема з зернових культур, побутових відходів та кулінарної олії. На 88% SAF складається з перероблених жирних кислот, на 12% — з ароматичного гасу, отриманого з відходів кукурудзи.

За даними корпорації, екологічне авіаційне паливо вже застосовується в комерційних авіаперевезеннях, але становить менше 0,1% від усього палива, що використовується.

Низка європейських авіакомпаній, серед яких Air France та IAG, планують до 2030 року перейти на 10% рослинного палива. На сайті Virgin Atlantic зазначається, що нинішній проєкт відіграє важливу роль у переході авіагалузі до нульових викидів вуглецю до 2050 року.

За оцінками фахівців, на сьогодні на авіацію припадає 2-3% світових викидів вуглецю. Паливо SAF є ключем до скорочення цих викидів, але воно дороге та поки виготовляється в недостатніх обсягах. У найближчі кілька років влада Великої Британії планує побудувати п’ять заводів з виробництва SAF.

Засновник Virgin сер Річард Бренсон визнав, що “мине деякий час”, перш ніж SAF буде достатньо для всіх. “Але з чогось треба починати”, — сказав він BBC. “І якби ми не довели, що це можливо, ви б ніколи, ніколи не отримали екологічно чисте авіаційне паливо”.

Як розповідало раніше BitukMedia, фермери із американського штату Мічиган підписали контракт із канадським виробником алкогольних напоїв із молока Dairy Distillery. Разом планують виробляти 8,3 млн літрів етанолу для заправки легкових та вантажних авто до 2025 року.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі