Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Все, припливли: трирічного круїзу навколо світу не буде

Важливо

Широко розрекламований морський круїз тривалістю три роки не відбудеться. Він передбачав відвідування 135 країн світу, а його мінімальна вартість лише стартувала з 30 тис. доларів за особу на рік. Організатор – турецька круїзна компанія – розводить руками, мовляв, дуже прикро, але просто “не змогли купити корабель для круїзу”. Між тим, заради грандіозної подорожі чимало туристів залишились без житла. Що пішло не так?

Про це розповідає The New York Times.

Навесні 2023 року турецька компанія Life at Sea Cruises оголосила про старт продажів першого у світі трирічного круїзу. За задумом творців, круїз мав стартувати 1 листопада зі Стамбула, тривати до 2026 року, охопивши 135 країн на всіх континентах, включно з Антарктидою. Мандрівникам обіцяли відвідування 375 портів та можливість побачити найголовніші пам’ятки світу.

В ході рекламної кампанії просувалася ідея, що, окрім можливості об’їхати весь світ, це буде дешевше, ніж оренда якісного житла за той же період. Тим більше, що на лайнері навіть допускався таймшер – наприклад, двомісну каюту можна було ділити на 4-х осіб, перебуваючи в ній певну кількість часу у різний час.

Головна цільова аудиторія, яку турки розраховували залучити до подорожі, – “цифрові кочівники”. Так називають людей різних професій, яким для віддаленої роботи потрібен тільки якісний інтернет. Вони, як правило, добре заробляють, хочуть розвиватися і мало прив’язані до конкретного місця проживання.

Подорож також позиціонували як “мрію всього життя” та “свободу пересування”. Щоправда, задоволення провести 36 місяців у морі “кусалось”. 30 тис. доларів за рік за каюту, де навіть ілюмінатора немає! Множимо на три – отримуємо мінімальну загальну вартість круїзу. Але це мало кого зупинило: пенсіонерка з США навіть продала будинок заради можливості побувати на всіх континентах Землі.

Вирушити в море лайнер мав 1 листопада 2023 року зі Стамбула. Але компанія Life at Sea Cruises спочатку перенесла відплиття на 11 листопада, потім на 30. І ось тепер стало відомо, що ніхто нікуди не попливе, бо … просто нема на чому.

Що пішло не так? Спочатку в подорож мав вирушити лайнер MV Gemini. В червні компанія оголосила про заміну судна на лайнер більшої місткості – MV Lara. Цьому передував скандал: подейкували, що MV Gemini виявився не розрахованим на морські круїзи. Але і з новим лайнером не склалось: його перекупила інша круїзна компанія. Виявляється, за судно хотіли 40-50 млн доларів, але інвестори відмовилися вкладатися у круїз через конфлікт на Близькому Сході.

Зрештою пасажирам з квитками, які на той момент вже прибули до Стамбула, оголосили, що подорожі не буде, а гроші пообіцяли повернути протягом кількох місяців. Компанія запропонувала оплатити їм перебування в Туреччині до 1 грудня та переліт додому. Але справа в тому, що “додому” в багатьох “цифрових кочівників” просто немає: хтось продав житло, хтось здав його на ці три роки. Виходить, що багатьом просто нікуди йти, люди не можуть нічого спланувати, поки не отримають свої гроші назад.

Самі представники компанії заявляють, що вірять: мрії ще здійсняться. “Для нас важливо, аби ви загалом позитивно оцінили свій досвід роботи з нами, — сказано в повідомленні, яке отримали зраджені туристи. — Сподіваємося, що зможемо незабаром запропонувати вам інший варіант подорожі, яку ви зможете розглянути”.

Раніше BitukMedia розповідало про австралійських пенсіонерів, які провели 500 днів на круїзному лайнері, мандруючи довкола світу. Пара просто вирішила зекономити – така мандрівка коштує дешевше, ніж сплата за будинок для людей похилого віку.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі