Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Часу лишилось мало – науковці просять віртуально завести собі “водяного монстра”

Важливо

Мексиканські науковці просять громадян оформити віртуальну опіку над аксолотлями в рамках програми Adoptaxolotl. Так сподіваються знайти гроші на відновлення популяції вимираючого виду.

Про це повідомляє The Guardian.

Фандрайзингову кампанію із порятунку аксолотлів у п’ятницю запустив Національний автономний університет Мексики. Громадянам пропонують взяти віртуальне опікунство принаймні над одною із амфібій. Ціна цього – 600 песо – близько  $35. Потім “власник” зможе отримувати інформацію про здоров’я свого “улюбленця” та купувати йому вечерю – також віртуально.

Усі 18 видів аксолотлів нещодавно здобули популярність. США їх деколи тримають вдома як справжніх хатніх улюбленців. Проте у Мексиці щільність популяції цих саламандр у дикому середовищі упала на 99,5% за останні 20 років, кажуть науковці.

Раніше науковці нараховували 6 тис. аксолотлів на 1 кв. км у Мексиці, зараз – лише 36. Аксолотлі потерпають від забруднення води, смертоносного для амфібій грибка та завезеної райдужної форелі.

Минулорічна кампанія Adoptaxolotl зібрала трохи більше 450 тис. песо – $26,3 тис. Їх спрямували на експерементальне розведення в неволі та зусилля з відновлення середовища проживання аксолотлів в стародавніх ацтекських каналах Сохімілко, південного району Мехіко. Однак коштів виявилося недостатньо.

Як розповідало BitukMedia, саламандри володіють унікальною здатністю відрощувати втрачені частини тіла. Вчені вважають, що їхній секрет також може допомогти у зціленні людей. Найуспішніше з аксолотлями працюють у Відні. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі