Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Хроніки антарктичного “зуба”: найбільший у світі айсберг зрушив з місця вперше за 30 років

Важливо

Останні 30 років в океані стояв собі велетенський за розмірами айсберг – вагою майже трильйон тонн і площею вдвічі більшою за графство Великий Лондон та втричі – за Нью-Йорк. І от ця брила під назвою А23а відірвалася від свого природного “причалу” і вирушила у вільне плавання. Куди ж вона прямує?

Про це розповідає The Guardian.

Крижаний гігант завтовшки майже 400 метрів дрейфував і раніше. У серпні 1986 року він відколовся від шельфового льодовика Фільхнера, але, пройшовши трохи більше 320 км, “зачепився” за дно моря Ведделла. Таке відбувається, коли кіль айсберга виявляється більшим за глибину моря. Відтоді айсберг зменшився в розмірах, втратив “зчеплення” та зрушив з місця.

Зараз А23а у формі зуба та розміром близько 4 тис. кв км дрейфує повз Антарктичний півострів. За словами гляціолога Олівера Марша з Британської антарктичної служби, побачити такий великий айсберг у русі — рідкість і вчені уважно стежитимуть за його траєкторією.

Найімовірніше, айсберг підхопить Антарктичну циркумполярну течію і в результаті він попрямує до Південного океану смугою води, відомої як “алея айсбергів”, де можна зустріти інші подібні брила. А потім може знову сісти на мілину біля острову Південна Джорджія, – припускають експерти з дистанційного зондування Британської антарктичної служби

Вони побоюються, що за такого перебігу порушиться режим харчування місцевих мешканців — тюленів та морських птахів. Вони живуть на острові і харчуються в прилеглих водах, а A23a може ускладнити їм доступ до їжі. Є й інший варіант – А23а може розтанути. Особливо зрадіють цьому організми, що у нижній частині харчових ланцюжків океану. Тому що мінерали, що виділяться з льоду, забезпечать їх поживними речовинами.

Як розповідало раніше BitukMedia, острів-привид, який вважався найпівнічнішим в Арктиці, виявився брудним айсбергом.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі