Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ще одне “слово року 2023”: цього разу від американського словника Merriam-Webster

Важливо

Американський тлумачний словник англійської мови Merriam-Webster назвав “автентичний” (authentic) словом 2023 року. Мовознавці зазначають, що використання цього слова у році, що минає, “суттєво зросло”. Вони пов’язують це із розвитком штучного інтелекту (ШІ), трендами знаменитостей, і навіть з обговореннями власної ідентичності у соцмережах.

Про це повідомляє сайт проєкту.

Експерти зазначили, що 2023-й для багатьох був ознаменований кризою автентичності, тому дали одразу кілька дефініцій прикметнику authentic. Вони визначили його значення як “справжній”, “істинний”, “дійсний”, “непідробний”, “такий, що відповідає фактам”, “вірний собі”.

Наприклад, все активне поширення ШІ зробило “межу між “автентичним” та “підробним” ще більш розмитою”. А Сем Сміт, Тейлор Свіфт, Лейні Вілсон та інші знаменитості потрапляли до заголовків ЗМІ зі словами про пошук “автентичного (справжнього) голосу” та “автентичного (власного) “я”.

Цього року редакція словника обирала термін року в 20-й раз. Серед конкурентів authentic виявилися й інші слова:

deepfake — технологія синтезу та спотворення голосу та/або зображення людини, персонажа за допомогою штучного інтелекту (ШІ);
coronation – коронація;
dystopian – дистопія, антиутопія;
indict — звинувачувати, засуджувати, судити;
doppelgänger – доппельгангер, темна сторона особистості людини, його демонічний двійник;
rizz – чарівність, шарм, спокусливий.

Автори американського словника з 2008 року визначають слово року, ґрунтуючи свій вибір на частоті використання. Так, у 2022 році словом року за версією словника Merriam-Webster стало слово gaslighting (“газлайтинг”), що вживається не тільки в психологічному, але і в політичному контексті. 2021-го обрали “вакцину”.

Як розповідало раніше BitukMedia, Кембриджський словник — найпопулярніший у світі онлайн-словник англійської мови — дав нове, додаткове визначення дієслову “галюцинувати” (hallucinate) і назвав його словом 2023 року.

Головним словом 2023 став AI (artificial intelligence або “штучний інтелект”, скорочено ШІ). Такого висновку дійшли укладачі британського словника англійської мови Collins English Dictionary.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі