Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Набуло нового значення: Кембриджський словник обрав головне слово року

Важливо

Кембриджський словник — найпопулярніший у світі онлайн-словник англійської мови — дав нове, додаткове визначення дієслову “галюцинувати” (hallucinate) і назвав його словом 2023 року. Домінує переносне значення цього слова.

Про це повідомляє сайт Кембриджського університету.

Нове визначення знадобилося через стрімке зростання цього року інтересу до таких інструментів штучного інтелекту (ШІ), як чат-боти ChatGPT, Bard і Grok, а також до їхніх недоліків.

Як з’ясувалося, нейромережа може не тільки генерувати цілком прийнятний контент, але й впевнено і переконливо видавати вигадані “факти” за дійсні.

Традиційне визначення слова “галюцинувати” – “бачити, чути, нюхати або відчувати щось, чого не існує насправді, зазвичай у зв’язку з хворобою або прийомом наркотиків”. Нове визначення – “коли штучний інтелект галюцинує, він видає неправдиву інформацію”.

Галюцинації ШІ, які ще називають конфабуляціями, іноді виглядають абсолютно безглуздими, а іноді цілком правдоподібними, навіть якщо не відповідають фактам і логіці. Наприклад, новозеландська мережа супермаркетів  Pak ‘n’ Save запустила кулінарний додаток на базі ШІ. Він мав допомогти клієнтам, які потерпають від фінансової кризи, скласти меню з того, що лишилося у холодильнику. Додаток почав пропонувати отруйні сендвічі та картоплю, смажену зі спреєм від комарів.

“Той факт, що ШІ може “галюцинувати”, нагадує нам, що людям все ще необхідно критично мислити, щоб використовувати ці інструменти”, – цитує Sky News главу управління з видавництва словника Вендалін Ніколс.

На початку листопада обрав головне слово 2023 року й словник Collins Dictionary. Ним став AI (artificial intelligence або “штучний інтелект”, скорочено ШІ). 

Як розповідало раніше BitukMedia, британська технологічна компанія Luminance розробила штучний інтелект із назвою Autopilot. Він став першим ШІ, який провів переговори із іншою нейромережею та уклав із нею контракт без участі людини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі