Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не мала шансів вижити – українські лікарі врятували породіллю

Важливо

Породіллю із Чернівців Тетяну Равлюк врятували спеціалісти інституту Шалімова у Києві. Шанс порятунку був – один зі ста. У місцевому обласному перинатальному центрі жінці із діагнозом  “емболія навколоплідними водами” допомогти не змогли.

Про це розповіла директора Чернівецького обласного перинатального центру Любов Годнюк y Facebook.

Гроднюк пригадує, що ситуація із Тетяною сталася, як тільки вона зайняла посаду директорки.

12 вересня жінці провели кесарів розтин, в результаті чого на світ з’явився здоровий хлопчик. Однак у породіллі діагностували емболію навколоплідними водами – це трапляється, коли рідини із матки потрапляють до кровотоку жінки.

Тетяну поклали до реанімації, але шансів вижити у неї не було.

“Ми збирали консиліуми з найкращих фахівців Буковини, наші лікарі і медсестри цілодобово виконували призначення, не відходили ні на крок від пацієнтки, але позитивної динаміки не спостерігалося. Жінка згасала на очах”, – пригадує Годнюк.

Олексій Корняков, завідувач відділення інтенсивної терапії, який нещодавно повернувся з війни, під час однієї із нарад порадив відправити жінку до Національного Наукового Центру хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова. Мовляв, там рятують найважчих поранених із фронту.

Директор інституту Шалімова був закордоном, аби з ним зв’язатися, залучили провідних науковців та навіть народних депутатів. У Києві зрештою погодилися прийняти жінку.

Тетяну треба було довезти до столиці на стовідсотковій кисневій дотації. На виїзді із Чернівців у неї зупинилося серце, але лікарі провели реанімацію.

“Наступного ранку вже почалася робота зі столичними медиками, які чітко сказали – “Один шанс зі ста”! І ми всі почали молитися “, – пригадує лікарка.

Символічно, що у Києві лікарем Тетяни став випускник Буковинського державного медичного університету Віктор Торак.

Новонародженого хлопчика назвали Віктор. Це друга дитина в родині, подружжя має ще старшого сина Іванка.

“Мій робочий день починався з наради, після наради я йшла у дитяче відділення фотографувала нашого красунчика Вітюшу і надсилала татові Юрію Равлюку і лікарю Віктору Тораку – фото підписувала – “Вітюша чекає на Маму””, – пише Годнюк.

Як тільки Тетяна відкрила очі, лікар Торак показав їй фото сина.

“Вона посміхнулася. З того моменту почався процес одужання.
Коханий чоловік, батьки – були завжди – зранку до пізньої ночі, у коридорі біля палати, вони молилися, просили Бога про зцілення рідної душі. І вимолили”, – каже Годнюк.

Зрештою, Тетяну виписали і вона повернулася до дітей.

Як розповідало BitukMedia, 32-річна американка з Алабами, яка народилася з двома матками, вагітна двійнею. Жінка має народити під Різдво, і лікарі кажуть, що діти розвиваються нормально – кожен у своїй матці. Ймовірність такого випадку оцінюють як 1 на 50 мільйонів.

 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі