Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Довів до сліз – Chat GPT попросили створити схеми для в’язання м’яких іграшок

Важливо

Журналістка CNN ЕйДжей Віллінгем вирішила перевірити, чи зможе Chat GPT створити схеми для в’язання гачком. Вона пояснює, що фактично такі схеми є різновидом мови. З нею можна погодитися – лицьові та виворотні петлі – це ніби двоїстий код, а з мовами програмування чи математичними формулами Chat GPT справляється дуже добре. Однак результат виявився кумедним та очікувано абсурдним.

Про свої досліди жінка розповіла у своєму блозі на сайті CNN.

Віллінгем визнає, що ШІ-чат не був створений для таких експериментів, але їй кортіло спробувати. Жінка в’яже гачком, тож вирішила давати машині запити “Створити візерунок в’язання гачком для…”.

ЕйДжей Віллінгем, Фото: CNN

Віллінгем намагалася обрати об’єкти найменш звичайні для в’язання гачком – хотіла, щоб ШІ не просто скопіював чиюсь готову схему, а створив її сам завдяки “творчості”. Звісно, він час від часу збивався і робив помилки, тож Віллінгем у таких випадках намагалася знайти найкраще рішення під час в’язання.

Жінка каже, що на перший погляд схеми для в’язання від Chat GPT нагадують звичайні схеми. Є навіть інструкції до певних фрагментів типу “в’яжіть виворотніми петлями”. Він також розуміє, що багато 3D-фігурок починаються як сфера.

Однак, коли починаєш в’язати, схема виявляється цілковитою нісенітницею. А більшість об’єктів мають форму або сфери, або взагалі є незрозумілими. Навіть банан має форму кулі.

На запит “дивна маленька істота” Chat GPT теж дав схему для вишивки круглої іграшки. При чому ШІ дав окремо схему для в’язання тіла (куля), двох ніг (округлі качалочки) та двох вух.

“Він не дав схему, як їх об’єднати. Дозволив майстру право самому визначити рівень “дивності””, – жартує Віллінгем.

“Не соромтеся експериментувати з різними кольорами, вагою пряжі та додатковими прикрасами, щоб зробити свою істоту унікальною”, – порекомендував чат-бот і додав: “Вдалого в’язання гачком!”

Тож Віллінгем робить висновок, що із евклідовою геометрією у цього ШІ також не дуже склалося.

Так же примітивно і дивно вийшло у Chat GPT із маленьким Йодою, Антарктидою та моделлю найвищої будівлі у світі – хмарочоса Бурдж-Халіфа.

Маленький Йода. CNN

Схема в’язання “сутності Антарктиди” включала 35 тис. стібків – ЕйДжей вистачило лише на 1,5 тис. Зізнається, що їй здавалося, ніби вона в’яже модель Всесвіту – він ніби розгортався у просторі і часі. Іншим же здається, що це модель мозку або мочалки, зробленої із люфи.

“Сутність Антарктиди”. Фото: CNN

Якщо вас ніколи не доводило до сліз в’язання гачком, то можете спробувати зв’язати модель Бурдж-Халіфа за схемою від Chat GPT, каже Віллінгем.

“Інструкції були на стільки безглуздими, що наблизилися до прекрасної ентропії людської думки”, – зізнається ЕйДжей.

Фото: CNN
Справжній хмарочос Бурдж-Халіфа знаходиться в ОАЕ. Фото: britannica.com

Наприкінці інструкції ШІ написав – “Ця культова будівля може стати чудовим експонатом або подарунком для ентузіастів архітектури”.

Не вдалася Chat GPT й іграшка у вигляді плаского серця.

Фото: CNN

ЕйДжей каже, що найбільший висновок, який вона зробила, це про те, що людський інтелект є міждисциплінарним. Штучний же інтелект є дуже спеціалізованим. Можна було б створити ШІ, який генерував би чудові схеми для в’язання м’яких іграшок. Але Chat GPT створений для того, щоб писати тексти і при цьому робити їх якомога більш подібними до людських. І вийти за свої рамки він не може.

Як повідомляло BitukMedia, закохана пара із американського штату Колорадо Різ Вінч і Дейтон Труітт взяла участь у шлюбній церемонії, де роль священника виконав штучний інтелект Chat GPT. Ідею подав батько нареченої. Ілюстрація створена за допомогою MidJourney.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі