Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Словник Collins Dictionary обрав головне слово 2023 року

Важливо

Головним словом 2023 став AI (artificial intelligence або “штучний інтелект”, скорочено ШІ). Такого висновку дійшли укладачі британського словника англійської мови Collins English Dictionary. Його обрали з 20 млрд інших термінів.

Про це розповідає сайт словника.

Саме цей термін найчастіше згадували не лише у ЗМІ та інших медіа, а й у живій мові. Укладачі словника вважають, що ШІ стане “наступною технологічною революцією”, оскільки вже зараз нейромережі або інші мовні моделі стають невід’ємною частиною життя суспільства.

Як повідомляє ВВС , цього року використання терміну “штучний інтелект” зросло вчетверо. За словами керуючого директора Collins Алекса Бікрофта, цього року ШІ був у центрі уваги, “оскільки він швидко став таким повсюдним і впровадженим у наше життя, як електронна пошта, потокова передача або будь-яка інша колись футуристична, а тепер повсякденна технологія”.

Цьогоріч експерти обирали з 20 млрд слів, які найчастіше звучали в медіа та живій мові. Також словник випустив шорт-лист, до якого увійшли такі терміни, як deinfluencing – “девпливання” (ситуація, коли інфлюєнсери переконують підписників в уникати певних товарів) та nepo baby (людина, яка отримала першу популярність за рахунок знаменитих батьків).

Іншими претендентами на звання “слово року-2023” за версією Collins Dictionary були debanking (“дебанкінг”) – акт позбавлення людини банківських послуг, greedflation (“жадібна інфляція”) – використання високої інфляції як привід для штучного підвищення цін з метою збільшення прибутків корпорацій, і ultra-processed (“ультраперероблена їжа”) – їжа, приготована промисловими методами з безліччю інгредієнтів, часто з невеликою харчовою цінністю або взагалі без неї.

Крім того, до словника були внесені такі терміни: canon event (“канонічна подія”) – подія, що має важливе значення для формування особистості людини. semaglutide (“семаглутид”) – ліки, що знижують апетит, ULEZ – це район, особливо у великому місті, де більшість транспортних засобів мають платити за в’їзд, а транспортні засоби, які забруднюють довкілля, мають платити більше. ULEZ – це абревіатура від “зони з наднизьким викидом”. Та Bazball (“базбол”) – агресивний стиль гри у тестових крикетних матчах, який асоціюється зі стилем гри збірної Англії.

BitukMedia нагадує, що 2022-го Collins English Dictionary обрав термін permacrisis – “тривалий період нестабільності та відсутності безпеки”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі