Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Археологи шукатимуть могилу гетьмана Сагайдачного

Важливо

На території Києво-Могилянської академії проведуть археологічні дослідження – шукатимуть фундамент Богоявленського собору Києво-Братського монастиря. За однією з гіпотез, під час спорудження мурованого собору сюди перенесли поховання гетьмана Петра Сагайдачного.

Про це повідомила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

До знищення у 1936 році Богоявленський собор був одним з найяскравіших взірців українських барокових гетьманських храмів, зображення якого було присутнє на поштових листівках та світлинах. Цегляний Богоявленський собор повʼязаний з іменами двох видатних діячів української історії — славетних козацьких гетьманів Петра Сагайдачного та Івана Мазепи.

Мурований собор був споруджений у 1690—1695 роках як головний храм Києво-Братського монастиря. Собор також згадують у більшості путівників Києвом XIX — початку XX ст., оскільки він був одним із найбільш популярних столичних храмі.

Поштова листівка початку ХХ ст.

У 2022 році памʼятку занесли до Переліку обʼєктів культурної спадщини міста Києва, а у 2023 році — до Державного реєстру нерухомих памʼяток України.

За однією з гіпотез, під час спорудження мурованого Богоявленського собору поховання гетьмана Петра Сагайдачного було перенесене. За словами Марини Соловйової, археологічне вивчення залишків собору зможе допомогти визначити розташування могили славетного гетьмана.

Як розповідало раніше BitukMedia, на території Києво-Печерської Лаври хочуть відновити сад із 500-річною історією.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі