Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Повернення додому”: до України привезуть меч гетьмана Петра Сагайдачного

Важливо

До України у 2022 році привезуть меч гетьмана Петра Сагайдачного для експонування до вшанування 400-річчя його смерті. Подивитися на пам’ятку зможуть всі охочі.

Про це повідомили у Міністерстві культури України.

“Після успіху з експонуванням Конституції Пилипа Орлика, продовжуємо цю успішну практику. Важливо, щоб українці наживо могли побачити безцінні для історії України пам’ятки. Рішення про привезення меча Петра Сагайдачного в Україну вже усно погодив Міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Глінський. Попереду організація цього процесу”, – заувжив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. 

Наразі меч Петра Сагайдачного перебуває у зброярні Вавельського королівського замку, що в Кракові. Його в 1621 році майбутній король Речі Посполитої королевич Владислав IV Ваза вручив Сагайдачному за перемогу з турками під Хотином. 

Про експонування в Україні з владою Польщі домовився український міністр культури Олександр Ткаченко.

“Важливо, щоб українці наживо могли побачити безцінні для історії України пам’ятки. Рішення про привезення меча Петра Сагайдачного в Україну вже усно погодив міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Глінський. Попереду організація цього процесу”, — додав Ткаченко.

Нагадаємо, у 2021-му до 30-річчя незалежності України у Київ вперше привезли оригінал латиномовної Конституції Пилипа Орлика. 

Петро Конашевич-Сагайдачний помер 10 квітня 1622 року у Києві. За життя був українським полководцем і політичним діячем, кошовим отаманом Запорізької Січі. Організував успішні походи запорозьких козаків проти Кримського ханства, Османської імперії та Московського царства. Був меценатом православних братств і нині канонізований ПЦУ. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі