Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На Київщині знайшли золотий скарб часів Гетьманщини

Важливо

Під час будівничих робіт у Білій Церкві знайшли артефакти давньоруського та козацького часів. Серед них унікальний набір золотих прикрас, створений приблизно за часів Гетьманщини.

Про це повідомляє Інститут археології Національної академії наук України.

Скарб золотих прикрас знайшли у культурних нашаруваннях 17-18 століть. Експерти припускають, що прикраси збереглися з часів Гетьманщини. У наборі зібрані 12 золотих прикрас загальною вагою близько 28 грамів. Скарб зберігався у невеликій керамічній посудині, крім золота у ній також знайшли перламутровий бісер. 

Фото – Facebook/Інститут археології НАН України – Institute of Archaeology of the NASU

В Інституті археології зазначили, що це вкрай рідкісна знахідка, що має наукове і суспільне значення. Завдяки цим прикрасам науковці досліджуватимуть розвиток матеріальної культури українців за козацької доби. Крім того, скарб підкреслює високий рівень ювелірного мистецтва того часу.

Усі знайдені на території будівництва предмети передали на зберігання до фондів Археологічного музею Інституту археології. Зазначають, що пізніше прикраси поповнять експозицію музею. 

Будівництво та дослідження на Київщині супроводжувала Архітектурно-археологічна експедиція від Інституту археології.

Як розповідало раніше BitukMedia, на острові Хортиця у Запорізькій області знайшли кинджал, датований добою пізньої бронзи. Це одна з понад 2 тис. пам’яток, які відкрили після підриву Каховської ГЕС і зниження рівня води у Дніпрі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі