Четвер, 9 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На Хортиці знайшли зброю, якій близько 4 тис. років

Важливо

На острові Хортиця у Запорізькій області знайшли кинджал, датований добою пізньої бронзи. Це одна із понад 2 тис. пам’яток, які відкрили після підриву Каховської ГЕС і зниження рівня води у Дніпрі.

Про це повідомляє Zprz.city.

Археологи кажуть, металеві знахідки на Хортиці – рідкість. Натомість часто трапляється кераміка. Нинішню знахідку датують 2 тис. до н.е.

“Аналогічний кинджал було знайдено у 2004 році на тому місці, де зараз побудований новий міст. Бронзові знахідки дуже рідкісні. У нас на сьогодні в колекції заповідника нараховується три кинджали, два серпи та прикраси”, – розповідає старша наукова співробітниця заповідника “Хортиця” Тетяна Шелеметьєва.

Після підриву росіянами Каховської ГЕС, науковці та прості мешканці почали знаходити різні предмети старовини на дні біля Хортиці. Наприклад, цього сезону співробітники заповідника «Хортиця» також знайшли старовинний адміралтейський якір з дерев’яною перекладиною. Також знайшли чотирирогий якір, з залишками каната навколо лап.

Раніше BitukMedia повідомляло, що стародавній дубовий човен, якому, як припускають, понад тисячу років, знайшли на раніше затопленій ділянці берега острова Хортиця в Запоріжжі. Знахідку зробили під час обстеження обмілілої внаслідок підриву Каховської ГЕС берегової зони Дніпра.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі