Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Залізна рука Середньовіччя: археологи виявили скелет із протезом

Важливо

У німецькому місті Фрайзинг, що у Баварії, під час проведення комунальних робіт виявили середньовічне поховання. Рештки належали дорослому чоловікові, який помер, за підрахунками, у віці від 30–50 років. Дослідники звернули увагу на те, що ця людина не мала частини лівої руки, замість неї у чоловіка був протез з металевими пальцями.

Про це повідомляє у прес-релізі Управління з охорони пам’яток Баварії.

За два роки після знахідки баварські археологи повідомили подробиці щодо залізної руки часів пізнього Середньовіччя чи початку Нового часу. Протез було знайдено під час робіт з ремонту підземних комунікацій поблизу парафіяльної церкви Святого Георгія у баварському місті Фрайзинг. Для подальшого вивчення та консервації знахідка перебувала у спеціальній майстерні в Мюнхені.

Радіовуглецевий аналіз показав, що чоловік, чиє тіло виявили неподалік приходської церкви, помер між 1450 та 1620 роками нашої ери.

Фото – Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege

Порожнистий усередині нерухомий протез був виготовлений з листового металу для лівої руки, на якій були відсутні чотири пальці – вказівний, середній, безіменний і мізинець. Як кріплення використовувалися, як припускають, шкіряні ремені.

Очевидно, протез був обтягнутий шкірою, а також мав прокладку з м’якої тканини в місці кріплення. Крім заліза для виробництва протеза використовувався один з кольорових металів, з листів якого виготовлені напівзігнуті пальці.

При цьому залишається незрозуміло, де він втратив частину своєї кінцівки. Можливо, це пов’язано зі збройними зіткненнями, які відбувалися, наприклад, у роки Тридцятирічної війни 1618–1648 років.

Дослідники відзначили, що від епохи пізнього Середньовіччя та раннього Нового часу із Центральної Європи відомі приблизно 50 різних протезів. Деякі з них – прості та нерухомі, деякі оснащені різними механізмами для зміни положення окремих пальців або інших частин.

Найвідоміша і найскладніша в технічному відношенні залізна протезна рука цих часів була виготовлена близько 1530 для Гец фон Берліхінгена (Gottfried “Götz” von Berlichingen zu Hornberg, 1480-1562), – розповідає Deutsche Welle. Швабський лицар втратив свою праву кінцівку під час облоги Ландсхута внаслідок гарматного обстрілу в 1504 – під час Війни за ландсхутську спадщину.

Історія цього учасника Селянської війни у Німеччині (1524-1525) лягла в основу п’єси “Гец фон Берліхінген” – першого значного твору Йоганна Вольфганга фон Гете.

Залізна рука Геца фон Берліхінгена. Фото – akg-images/picture-alliance

Перший простий протез був виготовлений для Берліхінгена в період між 1504 і 1510 роками, другий і складніший – приблизно через двадцять років. Обидві ці залізні руки збереглися і зараз виставлені у родовому замку сім’ї Берліхінгенів – Ягстхаузен у Баден-Вюртемберг.

Як розповідало раніше BitukMedia, медик та інженер 3D-друку із Івано-Франківська Антон Шелест розробив протез для військовослужбовця. У чоловіка – складна ампутація долоні та чотирьох пальців.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі