Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Виникли сумніви: Книга рекордів Гіннеса розслідуватиме вік “найстарішого собаки світу”

Важливо

Книга Рекордів Гіннеса буде розслідувати інформацію щодо тривалості життя собаки Бобі з Португалії. Пес вважався найстарішим у світі і нещодавно помер у віці, як стверджувалось, 31 рік і 165 днів. У ветеринарів виникли сумніви, чи дійсно собака дожив до віку.

Про це розповідає The Guardian.

У лютому 2023 року чистокровний португальський мастиф (рафейру ду алентежу) Бобі був офіційно визнаний найстарішим собакою у світі – він прожив 31 рік та 165 днів.

Зазвичай собаки цієї породи живуть 12-14 років. Власник Леонель Коста пояснював довголіття свого вихованця тим, що Бобі ніколи не сидів на ланцюгу, все життя провів у селі і завжди їв ту саму їжу, що й господарі.

До Бобі рекордсменом був австралійський вівчарка, який помер у 1939 році у віці 29 років і 5 місяців.

За людськими мірками Бобі було близько 85 років – такий результат виходить, якщо застосувати нещодавно відкриту формулу підрахунку віку собак.

Дискусія щодо віку Бобі раптово загострилась через обговорення фотографії собаки 1999 року. Користувачі мережі звернули увагу на те, що пес на фото начебто має лапи іншого кольору, ніж собака, який помер в Португалії 21 жовтня. 

Озвучують свої сумнівм й ветеринари. Вік Бобі дійсно був зареєстрований у Національній базі даних домашніх тварин, але інформацію про вік тварин зазвичай вносять до бази на підставі свідчень власників.  А генетична експертиза, яку пройшов пес, лише підтвердила, що він старий, але його точний вік не встановила.

Денні Чемберс, ветеринар і член ради Королівського коледжу ветеринарної хірургії, сказав, що з 18 тис. членів групи Veterinary Voices, якою він керує, “жоден з моїх колег-ветеринарів не вірить, що Бобі насправді був 31 рік”.

Фото – Jorge Jeronimo/AP

“Це еквівалентно тому, якби людина дожила до 200 років, що, враховуючи наші сучасні медичні можливості, є абсолютно неправдоподібним. Надзвичайні претензії вимагають надзвичайних доказів, а конкретних доказів на підтвердження його віку не надано”, – наполягає Чемберс.

І пропонує вихід: “Ми — професія, що базується на науці, тому, аби Книга рекордів Гіннеса зберегла довіру до себе та авторитет в очах ветеринарів, їм потрібно опублікувати кілька неспростовних доказів”.

Згодом представник Книги рекордів Гіннеса повідомив виданню: “Ми знаємо про запитання щодо віку Бобі і вивчаємо їх”.

Денні Чемберс також додав, що приклад Бобі підхопили борці проти кормів для домашніх тварин, які стверджують, що корм для собак “вбиває” домашніх тварин і що сироїдіння є більш здоровим.

Нагадаємо, Бобі вважали не лише найстарішим живим псом, а й найстарішим відомим собакою загалом.

За словами господаря Бобі, мати пса також була довгожителем і дожила до 18 років, а інший собака з цієї ж сім’ї – до 22.

Як розповідало раніше BitukMedia, команда вчених провела масштабне опитування серед власників хатніх тварин, яке охопило три країни. За результатами дослідження виявилося, що люди більше прив’язуються до собак, ніж до кішок, а також собачники набагато охочіше готові фінансувати догляд за своїми улюбленцами.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі