Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Cобачники виявляють більше піклування про свого вихованця, ніж котолюби. Є докази?

Важливо

Команда вчених провела масштабне опитування серед власників хатніх тварин, яке охопило три країни. За результатами дослідження виявилося, що люди більше прив’язуються до собак, ніж до кішок, а також собачники набагато охочіше готові фінансувати догляд за своїми улюбленцами.

Про це розповідає Phys.

Група вчених з Копенгагенського університету (Данія) опитала 2117 людей – данців, австрійців та британців. У 844 з них були собаки, у 872 – кішки, у решти – і кішки, і собаки.

Респондентам пропонували запитання, що мали виявити емоційну прихильність до своїх домашніх улюбленців. Для цього вчені використовували Лексінгтонську шкалу прихильності до свійських тварин (Lexington Attachment to Pets Scale, LAPS). Добровольцям потрібно було відреагувати на 23 твердження на кшталт “Я вважаю свого вихованця найкращим другом” тощо.

Одні з питань також стосувалися того, як часто люди звертаються за ветеринарною допомогою і чи влаштовують їх умови ветклініки, до якої вони приводять улюбленців.

І от які результати отримали дослідники. Виявилось, що у всіх трьох країнах за всіма показниками власники більше дбають про собак, ніж про кішок. Відмінність полягає в тому, що у Британії перевага собакам була не яскраво вираженою (думки респондентів розділилася приблизно порівну), в Австрії ця перевага була більш вираженою, а в Данії – дуже помітно вираженою.

На думку вчених, це пояснюється тим, що собаки самі виявляють більше уваги та любові до своїх господарів, ніж кішки. І собачники, зазвичай, відповідають їм щирою взаємністю. А от кішки сприймають пестощі тільки тоді, коли самі цього захочуть.

Різниця в результатах дослідження також демонструвалась і в готовності власників оформлювати медичну страховку для своїх вихованців та оплачувати процедури у ветеринарній клініці. Знову ж таки, учасники спостереження частіше страхували собак, найбільше – у Данії. Цілком можливо, це пов’язано з дорожнечею медичних послуг в країні.

Проте масштабувати висновки про те, що люди менше турбуються про кішок порівняно з собаками, було б неправильно. Вони припускають, що це, швидше, наслідок сприйняття поведінки тварин. У майбутньому вченими можуть бути проведені додаткові спостереження, які охоплять більшу кількість країн. Зрештою, поки їх було тільки три.

Як розповідало раніше BitukMedia, власники кішок та собак частіше страждають від розладу сну.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі