П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ефектна зовнішність: вчені пояснили, чому люди віддають перевагу плоскомордим собакам

Важливо

Угорські вчені пояснили популярність порід собак з плоскими мордами.
Справа в тому, як їх сприймають власники. Своє дослідження вони опублікували у науковому журналі Nature Scientific Reports
.

Про це розповідає Daily Mail.

Нещодавні дослідження вчених з Університету Лоранда Етвеша в Будапешті намагалися зрозуміти, чому породи собак з плоскими мордами стають дедалі популярнішими і чому вони так сильно приваблюють людей.

Справа не тільки в миловидності вихованців або їхній дружній вдачі. На думку дослідників, люди люблять плоскомордих собак, бо вони нагадують їм маленьких безпорадних дітей.

Французький бульдог.
Англійський бульдог

Такому висновку передував експеримент, в ході якого собакам потрібно було дістати з головоломки ласощі. Піддослідними стали 15 французьких та англійських бульдогів, а також 13 угорських вівчарок муді разом з власниками. На очах у вихованців в головоломку клали ласощі, після чого собаки намагалися їх дістати.

Муді – угорська пастуша вівчарка

Бульдоги справлялися із завданням на 93% гірше за своїх угорських побратимів. При цьому їхні головоломки були простішими. При цьому плоскоморді собаки набагато частіше дивилися на своїх господарів, поки намагалися добути ласощі. На думку вчених, вони у такий спосіб шукали допомоги у власників.

Саме це прохання про допомогу від собаки з плоскою мордою викликає в людей сильний емоційний відгук та привертає їх до цих порід собак. Цим плоскоморді собаки схожі на дітей, а тому й викликають у людей інстинктивне бажання доглядати та піклуватися про них.

Безпорадність, викликана особливостями їхньої морди, викликає співчуття і змушує людей доглядати їх. Цей фактор може бути однією з причин популярності порід з плоскими мордами серед людей.

Як розповідало раніше BitukMedia, 2023 року французький бульдог вперше став найпопулярнішою породою собак у США. Він потіснив лабрадора-ретривера, який утримував лідерство понад три десятки років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі