П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Операція “Каблучка”: в Україні вперше провели кільцювання рожевих фламінго

Важливо

На Одещині в нацпарку “Тузлівські лимани” в Україні провели кільцювання рожевих фламінго. За інформацією Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, 18 пташенят отримали “українське громадянство” у вигляді жовтих кілець з номерами UA01-UA18. В Україні така унікальна процедура проходить вперше.

Про це повідомляє “Українська правда”.

Кільцювання – це метод дослідження диких птахів за допомогою прикріплення індивідуальної кільцеподібної мітки до ніг або крил. Це необхідно для вивчення міграції, тривалості життя, смертності тощо. 

Як розповіли у парку “Тузлівські лимани”, це перший випадок, коли рожеві фламінго прожили в Україні з весни до осені й привели малят. 

Вперше ці птахи намагайся оселитися в Україні у 2017 році. Тоді фламінго обрали озеро Чурюк, що на Херсонщині. Вони вивели лише трьох  пташенят, доля яких невідома. 

У квітні 2023 року на території “Тузлівських лиманів” з’явилися 570 дорослих птахів. 

“Орнітологи відстежили шляхи міграції однієї такої красуні, зафіксованої на Тузлівських лиманах за кільцем, і виявили цікаві факти. Окільцьована вона була 22 роки тому в Іспанії й після цього періодично змінювала місця гніздування, переїжджаючи між Іспанією, Францією і Туреччиною”, – розповіли у громадській організації “Зелений лист”. 

Вже у травні фламінго обрали собі місце для гніздування – узбережжя лиману Бурнас, що біля села Базар’янка. Однак це місце виявилося невдалим через постійну присутність дітей, браконьєрів та собак. Тому фламінго покинули усі 270 гнізд. 

“Але ми вірили, що вони обов’язково знайдуть інше місце в нацпарку і виведуть пташенят у цьому році. Так і сталося. В кінці червня 2023 року вони загніздилися в дуже цікавому місці нацпарку – на межі великих Тузлівських лиманів Шагани та Алібей”, – розповіли у нацпарку.  

Загалом народилося 192 пташенята. Наразі їхній вік – від 40 до 55 днів. “Вченим хотілося окільцювати якомога більше пташенят. Місцеві браконьєри (яких чомусь не помічає ТРО) мало не зірвали всі плани. Стрілянина розполохала колонію і дорослі особини відвели пташенят від гніздування за три кілометри, на протилежний берег до піщаного пересипу з боку моря”, – зауважили у “Зеленому листі”.

Вченим вдалося закільцювати 18 пташенят – це 9% від усього приплоду. “Працівники нацпарку погнали пташенят на байдарках. Можливо, така методика використовувалася вперше. Гнали у звичайнісіньку розташовану на березі пастку, споруджену з агроволокна, розтягнутого на кілках, з двома напрямними крилами з сітки, також розтягнутої на кілках”, – описали процес у громадській організації.

Вчені зважили пташенят, заміряли низку параметрів, взяли проби на паразитів, окільцювали й відпустили. Середня вага малюків становила 2,4 кг.

“Поводяться обеззброююче лагідно, звісно, якщо притримувати їм досить потужні лапки. Найзворушливішим моментом, мабуть, було бачити, як дрібнота дуже швидко змінила свій настрій після того, як побачила шлях на волю, – підняті голови, ще безпери, але гордо розправлені з приплескуванням крила. Швидко, підбадьорюючи одне одного, побігли в бік рідної колонії, просто до сліз”, – йдеться у повідомленні ГО “Зелений лист”. 

Всі фото – Facebook/ ГО “Зелений лист”

Як розповідало раніше BitukMedia, фламінго утворюють групи однодумців всередині своїх зграй – це демонструє нове дослідження. Вчені проаналізували характери та соціальну поведінку карибських та чилійських фламінго. Виявилось – сміливіші птахи намагаються триматися разом.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі