П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Невдовзі випробування на людях: фармкомпанія обіцяє препарат для вирощування нових зубів

Важливо

Японський стартап Toregem Biopharma до 2030 планує випустити у виробництво препарат, за допомогою якого люди зможуть вирощувати собі зуби. Засіб повинен пригнічувати дію білка, який зупиняє їхній розвиток. Раніше його вже протестували на тхорах та мишах.

Про це пише агенція Kyodo.

Вчені японської дослідницької групи фармацевтичної компанії Toregem BioPharma досягли успіху в розробці препарату, який стимулює зростання нових зубів. Технологію можуть вивести на ринок до 2030 року.

Поки що дослідження знаходяться на початковій стадії випробувань. У 2018 році дослідникам вдалося досягти проміжних результатів на лабораторних тхорах і мишах.

Вчені виходять з того, що люди мають “зародки”, які потенційно можуть розвинутися в зуби. Ці утворення із зубної тканини можуть формуватися у повноцінні зуби, але припиняють розвиток і з часом зникають. Засіб повинен пригнічувати дію білка, який зупиняє їхній розвиток. Вчені припускають, що зачатки, що сформувалися, зможуть замінити зуби, що не прорізалися або випали.

Перші клінічні випробування препарату на людях заплановано на липень 2024 року. Вчені спершу хочуть підтвердити його безпеку та ефективність для пацієнтів. Діяльність стартапу фінансує Кіотський університет.

Команда планує провести клінічне випробування препарату з 2025 року для дітей віком від 2 до 6 років з анодонтією. Йдеться про дітей, які народжуються без деяких або всіх постійних зубів. Дітям планують вводити одну дозу, щоб стимулювати ріст зубів.

Також є надії використовувати препарат у майбутньому для дорослих, які втратили зуби через карієс.

“Відсутність зубів у дитини може вплинути на розвиток її щелепної кістки”, — сказав Катсу Такахаші, співзасновник Toregem Biopharma та керівник відділу стоматології та оральної хірургії в лікарні Кітано в Осаці. “Ми сподіваємося, що препарат стане ключем до вирішення цих проблем”, – сказав він.

Як повідомляло BitukMedia, y Сполучених Штатах розробили нейромережу, яка виявляє найменший карієс за фотографіями зубів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі