Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Спроба номер 2: ще один пацієнт отримав серце від генномодифікованої свині (ВІДЕО)

Важливо

У США вдруге в історії пересадили серце від генетично модифікованої свині пацієнту з термінальною стадією серцевої хвороби. Станом на третій день після трансплантації прооперований чоловік перебуває при тямі та може спілкуватися з рідними. Обидві знакові трансплантації свинячих сердець здійснили лікарі Медичної школи Університету Мериленду.

Про це розповідає CNN.

Друге свиняче серце пересадили 58-річному ветерану Лоуренсу Фасетту. Через важку недугу, серцеву недостатність, чоловік не мав шансів на подальше життя. Могла б зарадити пересадка серця, однак кілька лікарень визнали Фасетта непридатним, пояснюючи свою відмову наявною хворобою периферійних судин та ускладненнями з внутрішньою кровотечею.

Фото – University of Maryland Medical Center

Тоді фахівці Медичної школи Університету Мериленду запропонували Лоуренсу генетично модифіковане серце свині. Чоловік погодився, усвідомлюючи всі ризики, і 20 вересня йому успішно пересадили огран у ході восьмигодинної операції. За словами лікарів, зараз пацієнт дихає самостійно, а його серце справно функціонує і не потребує додаткової підтримки. Лікарі наглядатимуть за пацієнтом, але сподіваються, що невдовзі він зможе повернутися додому.

Першу трансплантацію серця від генетично модифікованої свині пацієнтові, що потребує пересадки органу, провели у січні 2022 року. Операція була успішною, ознак негайного відторгнення органа не спостерігали. Однак 57-річний Девід Беннет-старший помер за два місяці після новаторської трансплантації. Чоловік страждав на серйозну хворобу серця і погодився на експериментальну пересадку свинячого серця після того, як його кілька разів відмовилися вносити до списку очікування на отримання донорського органу.

Пізніше з’ясувалося, що серце, попри ретельне обстеження, було інфіковане свинячим цитомегаловірусом, але стан чоловіка погіршився через введення йому внутрішньовенно антитіл. Ті мали захищати пацієнта від інфекцій, але призвели до появи в його організмі антитіл, що націлилися на чужий орган. Після цього і до Фасетта свинячі серця пересаджували лише людям, мозок яких вже загинув.

Методика пересадки людям органів генетично модифікованих тварин покликана допомогти вирішити проблему нестачі донорських органів. Зараз лише у США в черзі на них стоять понад 100 тис. людей.

Науковці роками працювали над створенням свиней, органи яких не відторгалися б людським організмом. Зрештою за останнє десятиліття їм вдалося створити потрібні технології редагування генів. І цей успіх стосується передусім пересадки нирки.

Як розповідало раніше BitukMedia, китайські біоінженери виростили нирки в химерних ембріонах, що містять комбінацію клітин людини та свині. Після імплантації сурогатним матерям-свиням у тварин розвинулися зачатки нирок людини. В перспективі цей метод дозволить вирощувати органи для трансплантації людям.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі