Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Власники кішок та собак частіше страждають від розладу сну

Важливо

Домашні улюбленці – як собаки, так і кішки – можуть стати причиною виникнення проблем зі сном у своїх господарів. Це виявили вчені з Університету Лінкольн Меморіал (США). Вони не радять людям спати зі своїми тваринами в одному ліжку і пояснюють причину.

Про це йдеться у статті, опублікованій у журналі Human-Animal Interactions.

Фахівці використали дані Національного дослідження здоров’я та харчування (NHANES), проведеного у 2005–2006 роках.

Власники кішок і собак, які сплять зі своїми улюбленцями, частіше страждають на розлад сну, ніж люди без тварин вдома. 

“З одного боку, собаки та кішки можуть бути корисними для сну власників, тому що вони надають підтримку та дарують почуття безпеки, але з іншого боку, вони можуть порушувати сон своїх господарів”, – каже доктор Лорен Віснієскі, провідний автор дослідження.

Вчені проаналізували дані Національного дослідження здоров’я та харчування за період 2005-2006 років. Дослідники виявили, що присутність у будинку собаки підвищувала ймовірність розладу сну у власника, а господарі кішок часто скаржилися на мимовільні посмикування ніг, які змушують прокидатися посеред ночі.

Автори дослідження побудували моделі логістичної регресії, які також включали такі фактори якості сну, як почуття втоми, сонливість, тривале засинання або недостатній сон (менше 6 годин). При цьому причинно-наслідковий характер впливу домашніх тварин на якість сну встановити не вдалося.

Вчені припускають, що порушення сну пов’язані з тим, що вихованці, як правило, активніші вночі і таким чином можуть заважати господарям висипатися.

Однак, це не привід відмовлятися від володіння домашніми тваринами, вказують автори дослідження. Аби вони не заважали спати, можна привчити їх до свого графіку сну або просто обмежити їм доступ до спальні вночі. Медики також пропонують людям з хронічними порушеннями сну обережніше ставитись до перспективи завести хатню тварину.

Як розповідало раніше BitukMedia, фахівці з Лондонського університету Голдсмітса встановили цікавий взаємозв’язок між вірою у паранормальне та якістю сну.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі