П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Монстри під ліжком: віра в привидів заважає нормально висипатись

Важливо

Цікавий взаємозв’язок між вірою у паранормальне та якістю сну встановили фахівці з Лондонського університету Голдсмітса. Виявилось, що віра у різну нечисть заважає людям висипатись.

Про це розповідає Science Alert.

У рамках дослідження 8853 дорослих людей старше 18 років розповіли, чи вірять вони у примар, демонів, потойбічне життя, можливість спілкування з мертвими та відвідування Землі прибульцями. Тих самих людей запитали, наскільки швидко вони засинають, скільки годин сплять, чи почуваються відпочилими вранці і чи страждають від безсоння.

“Для всіх асоціацій було виявлено, що більш високий рівень віри в паранормальні явища був пов’язаний з нижчою суб’єктивною якістю сну, навіть при врахуванні впливу віку та статі”, – повідомляють автори дослідження.

Наприклад, віра в те, що інопланетяни прилітають на нашу планету, як виявилось, корелює з такими станами, як сонний параліч (СП) і синдром голови, що вибухає. Перше – це повне або часткове знерухомлення м’язів при засинанні або пробудженні. При цьому в дослідженні це був виключно ізольований СП, тобто у здорових людей без інших порушень, таких як нарколепсія та каталепсія.

Синдром голови, що вибухає – це гучні короткочасні шуми в голові, а також іноді спалахи світла, що виникають під час засинання або пробудження.

Ізольований сонний параліч також був пов’язаний з категорією «навколосмертні переживання». Хоча дослідники лише фіксували взаємозв’язок явищ, але не пояснювали їх, вони висунули кілька припущень. Так як відчуття при паралічі та шуми в голові можуть включати зорові та слухові галюцинації, люди можуть інтерпретувати ці образи та звуки під час сну як свідчення існування інопланетян чи інших паранормальних явищ.

Інша версія — першоджерелом є самі переконання. Як у дітей, які вірять у монстрів під ліжком і чекають на їхню появу вночі, через що сон може порушуватися. Це може пояснити кореляцію віри в привидів, демонів та подібних до якості сну.

Але залишаються питання щодо переконань, які пов’язані з моторошними сутностями. Наприклад, чи впливає віра в існування душі та потойбіччя на тривожність під час сну.

Попри велику вибірку, дослідження вийшло дуже обмеженим, зазначають його автори. По-перше, учасники записувалися самі — це могли бути люди саме з порушеннями сну, оскільки вони найбільше зацікавлені в отриманні відповідей. По-друге, вони суб’єктивно оцінювали свої переживання та проблеми зі сном.

Тому для більшої об’єктивності необхідні додаткові дослідження, які оцінюватимуть змінні сну докладніше та враховуватимуть фактори психічного здоров’я, освіти, рис особистості та релігійних переконань.

Як повідомляло раніше BitukMedia, люди, які стикаються з цькуванням на роботі, більше схильні вірити в теорії змови. Такий висновок зробили науковці з британського Ноттінгемського університету у співпраці з колегами з Паризького університету Нантер. Психологи припускають, що це пов’язано з почуттям параної. Відчуваючи невпевненість щодо колег, людина охочіше чекає підступу від решти світу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі