П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Виплакала душу і тіло”: любовне послання віком 2.5 тис. років стає музейним експонатом

Важливо

У місті Ізнік, що у турецькій провінції Бурса, відкривається новий археологічний музей. Очікується, що відвідувачі захочуть поглянути на любовний лист віком 2.5 тисячі років. Його адресат – один з полководців Олександра Великого.

Про це повідомляє видання Arkeonews.

Історичне місто Ізнік, яке свого часу було претендентом на список світової культурної спадщини ЮНЕСКО, тепер готується відкрити свій Археологічний музей і приймати спеціальні виставки безцінних старожитностей.

І на те є всі підстави. Історія міста Ізнік налічує понад п’ять тисячоліть. Його стародавня назва – Нікея. Це фермерське місто, оточене масивними середньовічними стінами, розташовувалось на березі широкого озера за 63 км на південний схід від Ялови.

За ці тисячоліття Нікея, оточена родючими землями і розташована на перетині важливих торгових шляхів, була столицею щонайменше чотирьох цивілізацій – елліністичної, римської, візантійської та османської.

Місто також зіграло велику роль в історії християнства — у 325 році нашої ери тут пройшов І Вселенський (Нікейський) собор, а в 787 році у побудованій в центрі міста церкві Святої Софії пройшов і VII Нікейський собор.

Наприкінці IV століття до нашої ери місто належало до володінь Антигона I Одноокого. Він був одним з полководців Олександра Македонського. Антигонія – так називалось місто тих часів. Антигон загинув на полі бою у 301 році до нашої ери.

Тепер в археологічному музеї Ізніка виставлений його саркофаг. На ньому вигравірувано сповнене горе послання. Написала його, ймовірно, жінка, яка кохала полководця. А переклали – фахівці-археологи.

“Я, сумна Арета, виплакала все тіло та душу на могилі Антігона. Я рву на собі волосся від горя і плачу. Це нещастя, смерть, замість звільнити цю дорогоцінну людину, поглинуло мене”.

Крім саркофага Антигона, в музеї експонуватимуть чимало інших найцінніших стародавніх артефактів. Наприклад, мармурову настільну гру римської доби та саркофаг давньогрецького героя Ахілла.

Археологічний музей міста Ізнік, Бурса, Туреччина. Зображення – IHA Photo

Як повідомляло раніше BitukMedia, науковці із норвезького Музей історії культури Університету Осло знайшли найстаріший нині відомий рунічний камінь – йому близько 2 тис. років. За припущенням, напис на ньому міг стосуватися жінки на ім’я Ідібера.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі