П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знайшли найдревніший рунічний камінь – його написи можуть бути присвячені жінці

Важливо

Науковці із норвезького Музей історії культури Університету Осло знайшли найстаріший нині відомий рунічний камінь – йому близько 2 тис. років. За припущенням, напис на ньому міг стосуватися жінки на ім’я Ідібера.

Про це повідомляє CNN.

Камінь, який науковці називають “Свінґерудштайнен”, знайшли восени 2021 року на місці археологічних розкопок Свінґеруд. Він являє собою червоно-коричневий шмат пісковику близько 0,3 м як у висоту, так і в ширину. Його знайшли решток обпалених кісток та деревного вугілля у ямі для кремації.

Написи на ньому були зроблені між 1-м та 250-м роком нашої ери, кажуть археологи. Це перший на стільки ранній зразок рунічного письма. І він може переписати деякі сторінки історії Скандинавів, каже Крістель Цільмер, професорка писемної культури та іконографії в музеї. Радіовуглицевий аналіз доводить, що рунічне письмо з’явилося у Скандинавії уже в першому столітті нашої ери, каже Цільмер.

Камінь має дуже незвичний зовнішній вигляд, каже Цільмер. На ньому зображені неглибоко викарбувані руни, подібні до рун символи та інші візуальні мотиви.

На одному боці каменя є три перші літери древньоскандинавської абетки, зараз відомого як Старший Футарк. Це Феху, Урус та Турісаз, що відповідають звукам “ф”, “у” та позначуваному нині в англійській мові буквами th.

The stone features "unexpected" inscriptions.
На одній зі сторін каменя читають руни Альґіз (звук “з), Беркана (звук “б”) та Іса (звук “і”), інші написи науковці називають “неочікуваними”. Фото: Alexis Pantos/Museum of Cultural History/University of Oslo

На передній частині написано Ідіберуґ. Цільмер каже, що це могла бути жінка на ім’я Ідібера, клан під назвою Ідіберунг або ж це могла бути присвята – “для Ідібери”.

Камені зі Старшим Футарком знаходять рідко, що робить “камінь зі Свінґеруда” у певній мірі унікальним, каже Штайнар Зольхайм, археолог і керівник розкопок Музею історії культури.

“Це означає, що традиція рунічних каменів старша, можливо, навіть на кілька сотень років, ніж ми припускали раніше”, – каже Цільмер.

Radiocarbon dating revealed the stone dates to between 1 and 250 AD.
Іще один рунічний напис на камені. Друге слово читають “руно”. Фото: Alexis Pantos/Museum of Cultural History/University of Oslo

Більшість відомих рунічних каменів дадуються 793 – 1066 роками нашої ери, свідчень про рунічне письмо раніше набагато менше. Тож його пов’язували із Середньовіччям. Лише 30 зі знайдених у Норвегії каменів були виготовлені до 550 року.

Рунічний камінь із Свінґеруда буде доступний до огляду в музеї з 21 січня по 26 лютого.

Як повідомляло BitukMedia, на вул. Вознесенський узвіз у Києві активісти знайшли древню печеру часів Київської Русі. На її стінах зображені графіті тварин та скандинавські руни.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі