Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Учень створив генератор, який виробляє енергію із дощу

Важливо

9-класник із Житомира Артур Печенюк спроектував генератор, який виробляє електроенергію із дощу. Для цього використав старий двигун із автомобіля дідуся.

Про це розповідає Суспільне.

Артур є вихованцем   гуртка “Основи науково-дослідницької діяльності” міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді. Аби влітку у селі відволікти хлопця від війни, керівник гуртка Анатолій Шубін запропонував йому таку ідею.

Насправді, принцип роботи генератора базується на рекуперативному гальмуванні – коли мотор починає працювати як генератор. Саме такий – синхронний двигун – виявився у старому автомобілі дідуся.

“Тема з’явилася два роки тому, а спосіб реалізації – цьогоріч, тому що є установки, які виробляють енергію від дощу, але ми не хотіли повторюватися. Результат вийшов той самий, а спосіб отримання – інший. Дощ падає на пластинку чутливу і перетворюється в енергію”, – розповідає Шубін.

Коефіцієнт корисної дії генератора – 60%, каже Шубін. Його виготовили із підручних засобів – собівартість, окрім мотора, склала 300 грн.

Експерименти над двигуном ставили у ванній – під краном. Після виготовлення поставили його під ринвою і видобували електроенергію від дощу. Щоправда, аби зарядити телефон у двигуна потужності не вистачило – довелося використовувати підсилювач струму з USB-виходом, він додав 5 вольт, які бракувало.

Однак школяр спільною із Шубіним розробкою задоволений. Винахід отримав третє місце на Всеукраїнському конкурсі молодіжних науково-технічних проєктів InventorUA в номінації “Нові матеріали та сучасні технології”.

Як повідомляло BitukMedia, науковці із австрійського Міжнародного інституту прикладного системного аналізу пропонують перетворити покинути підземні шахти на енергогенератори та акумулятори. Для цього пропонують скидати донизу ліфти, наповнені піском, і використовувати електроенергію, вироблену під час гальмування.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі