П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Старі шахти планують перетворити на генератори – для цього використають ліфти

Важливо

Науковці із австрійського Міжнародного інституту прикладного системного аналізу пропонують перетворити покинути підземні шахти на енергогенератори та акумулятори. Для цього пропонують скидати донизу ліфти, наповнені піском, і використовувати електроенергію, вироблену під час гальмування.

Про це повідомляє NewAtlas.

Науковці називають розробку шахтною системою підземного гравітаційного зберігання енергії (UGES). Вона буде працювати за принципом твердотільної акумулюючої електростанції.

У шахтних стовбурах пропонують встановити ліфти. На горі їх насипатимуть піском. Потім вони будуть спускатися до низу. Електроенергію планують виробляти за рахунок рекуперативного гальмування – коли двигун електродвигун починає виробляти електроенергію, як генератор. Цю технологію уже застосовують у тролейбусах та електровозах.

Частину виробленої електроенергії система буде виклристовувати для власних потреб, а частину – зберігатиме і вивільнятиме у пікові точки енергоспоживання.

На дні шахти пісок будуть висипати, і полегшений ліфт буде підійматися нагору. Пісок потім будуть підіймати на гору за допомогою конвеєрної стрічки і самоскидів.

За оцінками вчених, UGES може мати глобальний потенціал зберігання енергії від 7 до 70 ТВт-год (терават-годин). Технологію вважають перспективною для країн із великою кількістю покинутих шахт, як Китай та Індія.

Як повідомляло BitukMedia, швейцарські вчені з інституту медичної мікробіології створили сховище мікробіоти. Ці зразки, як сподіваються, одного разу зможуть врятувати людство від вимирання.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі