Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Найщасливіша країна світу: лідер не змінюється вже 6 років

Важливо

Фінляндія, згідно з щорічною Всесвітньою доповіддю щастя ООН, очолила рейтинг найщасливіших країн світу, значно випередивши всі інші країни. Це місце Фінляндія займає шостий рік поспіль. Ще у першій пятірці Данія, Ісландія, Ізраїль та Нідерланди. Україна піднялася в рейтингу проти минулого року з 98-го на 92-ге місце.

Доповідь про світове щастя публікують щорічно вже понад десять років. У рейтингу враховується ВВП на душу населення, рівень соціальної підтримки, тривалість життя громадян, дотримання громадянських свобод, гарантії зайнятості, рівень корупції та результати опитування громадської думки. “Дохід, здоров’я, наявність когось, на кого можна покластися, почуття свободи у прийнятті ключових життєвих рішень, щедрість та відсутність корупції – все це відіграє важливу роль в оцінці життя громадян різних країн”, – пояснюється у звіті.

Укладачі доповіді зазначають, що люди загалом почуваються краще там, де менший розрив у рівні щастя між верхньою та нижньою половинами населення.

Так виглядає перша десятка найщасливіших країн:

Фінляндія

Данія

Ісландія

Ізраїль

Нідерланди

Швеція

Норвегія

Швейцарія

Люксембург

Нова Зеландія

США знаходяться на 15 місці. Згідно з цьогорічними результатами, суттєвий ривок вперед зробила Литва — вона зросла більш ніж на 30 позицій порівняно з 2017 роком та опинилася у першій двадцятці. Найнещаснішими зі 137 країн залишаються Ліван та Афганістан.

Цьогорічний звіт приділив Україні особливу увагу. Наша держава  піднялася проти минулого року з 98 на 92 місце в рейтингу. Професор Оксфордського університету Ян-Еммануель Де Неве зазначив: “Руйнівні наслідки війни очевидні для всіх, тому ми бачимо, що добробут в Україні зазнав справжнього удару”. Проте, за його словами, показники щастя у 2022 році були значно вищими, ніж після анексії Криму у 2014-му. Так, у 2013 році Україна займала 87 місце в рейтингу країн світу, а після кризових подій 2014-го опустилася на 24 позиції та посіла 111 місце.

Сусідня з Україною Румунія посідає 24 місце, Словаччина — 29, Польща — 39, Угорщина — 51, Молдова — 63. А росія зайняла 70 місце.

Перший Міжнародний день щастя відзначався 10 років тому, 20 березня 2013-го. Він мав на меті показати, що щастя зосереджується на критично важливих сферах життя людей.

Рік тому BitukMedia розповідало про історію Всесвітнього дня щастя, яке щорічно відзначають 20 березня.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі