Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Робоакула: аквадрон полює на сміття, а не на рибу (ВІДЕО)

Важливо

Незвичайна акула виловлюватиме пластикове сміття з річки Темзи (Велика Британія). Нідерландська компанія RanMarine Technology розробила робота, схожого на акулу під назвою WasteShark

Про це розповідає Interesting Engineering.

Автоматизована система, яка зараз плаває в Лондоні, здатна самостійно долати до 5 км і поглинати щодня близько 21 тис. пластикових пляшок (500 кілограмів відходів). Як “водний робот-пилосос”, WasteShark сам будує маршрут до док-станції, де скидає зібране сміття і заряджається.

Розробник Річард Гардіман з Ran Marine одного разу побачив, як двоє чоловіків з човна намагалися виловити сміття у його рідному місті Кейптауні, Південна Африка. “Вони прибирали сміття на одній ділянці, а вітер здував все убік. Мені це здалось вкрай неефективним”, – сказав він. Саме ця картина відклалася у пам’яті Хардімана і надихнула його на створення WasteShark.

За принципом роботи система схожа з великою пащею китової акули, яка збирає всю дрібну “здобич”, що зустрічається на шляху. “Цей бруд може бути пластиком або будь-яким іншим сміттям або біомасою, наприклад, водоростями”, — сказав Гардіман.

Нині “акула” працює лише в одному лондонському районі Кенері-Уорф. Розташований вздовж Темзи, цей район щодня відвідують 120 тисяч людей – працюють і роблять покупки. Цією територією керує компанія Canary Wharf Group, яка виступила ініціатором багатьох ініціатив зі зменшення кількості одноразового пластику. Однак, попри їхні зусилля, стаканчики для кави та обгортки від обіду все одно потрапляють у тамтешні води.

Як зазначають творці, робот допомагає їх збирати і, водночас, не порушує місцеву екосистему: качки та лебеді від нього відпливають, а низька швидкість пересування не дозволяє йому нашкодити рибі.

WasteShark екологічно чистий, бо електричний. “Ми розробили WasteShark таким чином, щоб він завдавав нульового впливу на навколишнє середовище, в якому він працює”, — пояснив Гардіман.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Австралії розробили “розумний” бак для сміття. Він вміє сортувати відходи за допомогою штучного інтелекту (ШІ).

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі