П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Кинув і пішов” – “розумний” бак для сміття сам сортуватиме відходи

Важливо

В Австралії розробили «розумний» бак для сміття. Він вміє сортувати відходи за допомогою штучного інтелекту. В країні серйозно ставляться до проблем вторинної переробки відходів.

Про це повідомляє Euronews.

За даними Австралійського статистичного бюро (ABS), майже половина загального обсягу сміття, що утворюється щорічно в країні, переробляється. У цифрах це 40 млн тонн відходів.

Ще одна статистика демонструє, що в штаті Новий Південний Уельс переробляють лише 10% пластику.

Попри кращі наміри, сумна реальність полягає в тому, що лише частина відсортованого від решти відходів пластику, справді переробляється. І Австралія бачить в цьому проблему. 

Є й пояснення. Справа в тому, що використаний пластик не сортується належним чином. 

Видів пластику дуже багато. Якщо його не сортувати правильно, переробити його дуже складно. Для кожної пляшки та кожного маркування має бути свій контейнер.

Пам’ятаючи про це, Ван Сюй і команда дослідників Технологічного університету Сіднея розробили високотехнологічний «розумний бак», який може виконувати таке сортування автоматично.

Пристрій оснащений арсеналом передових технологій, що поєднують штучний інтелект, робототехніку та машинний зір. Досить сказати, що це не звичайний контейнер для сміття на колесах. «Ця машина може класифікувати різні типи відходів, серед яких склянки, бляшанки та пластик», – каже Ван.

Що ще важливіше, “розумний” контейнер для сміття може розпізнавати різні типи пластику, включаючи ПЕТ (поліетилентерефталат) і HDPE (поліетилен високої щільності).

«У нас є камера, і ми використовуємо алгоритм штучного інтелекту для класифікації різних типів пластику, а потім використовуємо IoT  (Інтернет речей) та інші роботизовані технології для сортування відходів у баки», – додає він.

Чим більше використовується «розумний» бак, тим «розумнішим» він стає .

«Ми навчаємо його сотням зображень, а згодом він вивчає характеристики відходів. Не лише за брендами чи зовнішнім виглядом – він вивчає всі характеристики, аби потім вміти розпізнати нові ємності, які ще не бачив».

uts.edu.au

В Австралії вважають, що такі інновації можуть потроїти кількість робочих місць у галузі переробки відходів, заохотити виробництво високоякісних перероблених матеріалів і розвиток нових ринків.

Наразі контейнер для сміття є прототипом і ще потребує доопрацювання. Але його винахідники вже думають про комерціалізацію виробу.

Зрештою, вони мріють побачити “розумні” баки в торгових центрах, школах, кінотеатрах, на підприємствах та в аеропортах. «Клієнти можуть просто кинути сміття й піти. Легко», — каже Ван.

Як повідомляло раніше BitukMedia, мережа ресторанів швидкого харчування McDonald’s презентувала лімітовану колекцію прикрас, зроблених з власного сміття. Деякі вироби містять 14 каратів золота, інші просто позолочені. Нинішня акція Litter & Glamour («Сміття та гламур») покликана привернути увагу до проблем вторинної переробки відходів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі