П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Мікророботи замість щітки – стоматологія майбутнього матиме нових союзників

Важливо

Група дослідників з Університету Пенсільванії запропонувала новий та автоматизований спосіб виконання найважливішого повсякденного завдання з чищення зубів. Дослідники стверджують, що їхня система ефективніша, ніж пара – щітка плюс зубна нитка. А все тому, що адаптується до зубів користувачаРоботу довірили мікророботам.

Про це розповідає Interesting Engineering. 

Мікророботи, створені з наночастинок оксиду заліза, функціонують завдяки каталітичній та магнітній активності. Завдяки магнітному полю дослідники змогли керувати їхнім рухом і конфігурацією. Це дозволило сформувати щетинкоподібні структури, які знімають шкідливий зубний наліт з широких поверхонь, і нитки, що можуть ковзати між зубами. В обох випадках каталітична реакція змушує наночастинки виробляти протимікробні речовини і таким чином вбивати шкідливі бактерії в ротовій порожнині.

Експерименти показали, що роботи можуть набувати різних форм.  “Ми формуємо щетину, яка може витягуватись, змітати і навіть переміщатися вперед-назад, подібно до зубної нитки”,-  розповів сказав Едвард Стігер, один з авторів дослідження.

“Це дуже схоже на те, яка роборука простягається й очищує поверхню. Систему можна запрограмувати на автоматичне складання наночастинок і керування рухом”, –  додав Стігер.

Такий робот-чистильник не знає у роті важкодоступних місць. “Немає значення, рівні у вас зуби чи ні, він адаптується до різних поверхонь, до всіх куточків і щілин”, – підкреслив дослідник Хюн Майкл Ку, професор кафедри ортодонтії з Університету Пенсільванії.

За бажанням щетину можна зробити більш жорсткою або м’якою. Користувач також зможе контролювати та програмувати мікророботів відповідно до власної чутливості – і більше ніякого пошкодження ясен через інтенсивне чищення. 

Вчені вказують, що така миттєва антимікробна терапія в режимі реального часу в поєднанні з механічним очищенням може вивести профілактику стоматологічних захворювань на новий рівень.

Роботизований мікрорій наночастинок оксиду заліза, організований у вигляді щетинкоподібних структур, ефективно очищує зубний наліт. Фото – Minjun Oh/Penn Dental Medicine

Але з впровадженням технології на практиці ще доведеться зачекати. Команда Пенсільванського університету продовжує оптимізувати рухи роботів та розглядає різні способи доставки мікророботів у ротову порожнину.

“У нас є технологія, яка так само ефективна, як чистка зубів щіткою та ниткою, але не потребує спритності рук, — каже Ку. Ми б хотіли, аби вона допомагала людям похилого віку і людям з обмеженими можливостями. Ця технологія змінить існуючі методи і значно покращить догляд за ротовою порожниною”.

Як повідомляло раніше BitukMedia, археологи Грузії повідомили про сенсаційне відкриття у селі Орозмані. У шарах землі віком 1,8 мільйона років виявлено зуб прадавньої людини. Це ще одна знахідка, яка змінює уявлення про історію людства і погляд на еволюцію.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі