Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Буде видно смуги – Юпітер максимально наблизиться до Землі вже за кілька днів

Важливо

Юпітер максимально наблизиться до Землі 26 вересня. Це вперше за останні 59 років. Найбільшу планету Сонячної системи можна буде побачити у бінокль. Астрономи говорять про унікальний збіг двох космічних подій.

Про це пише Space.

Астрофізики NASA оголосили про наближення Юпітера до Землі. Найбільша планета Сонячної системи вперше за 59 років підійде до нашої відстані близько 590 млн ​​км. Востаннє Юпітер був так близько до нашої планети у жовтні 1963 року.

Таке зближення означає, що роздивитись смуги на боці Юпітера та його чотири “місяці” – галілеєві супутники – можна буде навіть у добрий бінокль. 

Саме зближення відбудеться 26 вересня, але насолодитись “картинкою” у бінокль або невеликий телескоп можна буде з 25-го до 27-го.

Коли астрономічний об’єкт відносно Землі сходить на Сході, а Сонце у цей час заходить на заході, виникає опозиція. Для Юпітера вона відбувається кожні 13 місяців. У фазі протистояння він стає для спостерігачів яскравішим, ніж у решту часу.

Але нинішня опозиція ще більш унікальна. Цього разу вона збігається з іншою, набагато рідкіснішою подією — максимальним зближенням із Землею за останні 59 років. 

Планети обертаються навколо Сонця не за ідеально круглими орбітами, а за еліптичними, і протягом року віддаляються одна від одної на різні відстані. Максимальне для Юпітера та Землі – 967 млн ​​км, – зафіксували науковці. А от протягом наступного тижня Юпітер буде на відстані 590 млн км від Землі.

“У хороший бінокль має бути видно смуги — принаймні центральну, і три-чотири супутники. А от у телескоп можна буде детальніше роздивитись смуги Юпітера та Велику Червону Пляму”, – розповів астрофізик із Центру космічних польотів імені Джорджа Маршалла в Алабамі Адам Кобельський.

Астрономам-аматорам експерти порадили використовувати 4-дюймові або потужніші телескопи. Допоможуть й фільтри у діапазоні від зеленого до синього кольорів – вони зроблять чіткішим видимість «малюнка» Юпітера. Один з них, знаменита Червона пляма – насправді шторм розміром із Землю, що вирує вже сотні років.

Ідеальним місцем для перегляду рідкісного космічного явища може бути висока точка – пагорб чи гора – у сухому кліматі та подалі від вогнів міст. 

Юпітер – унікальна планета і газовий гігант. За даними досліджень, його гравітаційний вплив відіграв важливу роль для життя на Землі. А ще у Юпітера найбільше супутників, вже відомо  про 79. Чотири з них – Іо, Європу, Ганімеда і Каллісто – називають галілеєвими на честь великого італійського астронома, який вперше спостерігав їх у 1609 році. Між іншим, за допомогою оптики XVII століття.

Як повідомляло раніше BitukMedia, більше контрасту і кольору надали в NASA знімкам Юпітера. Їх зробив дослідницький апарат “Юнона” (Junо). Обидва варіанти продемонстрували публіці. Перший –  Юпітер очима людини, а другий, оброблений, розкриває особливості його атмосфери.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі