П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Екологічна ініціатива – для чого у США компостують померлих

Важливо

Уряд американського штату Каліфорнія схвалив дозвіл компостувати тіла людей перед похованням. Кажуть, це більш екологічно, ніж популярна кремація, а вартість приблизно однакова.

Про це повідомляє The Guardian.

Кремація є енергозатратним процесом, який виділяє в повітря СО2. Завдяки технлогії, яка називається природна органічна редукція, організм людини перетворюється на перегній. Тіло померлого кладуть у сталеву коробку довжиною 2,5 м і засипають дерев’яною тирсою і квітами. Через 30-60 днів родичам віддають миску ґрунту.

Розробниця законопроекту у каліфорнійському уряді Крістіна Гарсіа каже, що він є актуальним на фоні зміни клімату, лісових пожеж та підвищення рівня світового океану.

Каліфорнія є п’ятим штатом, який легалізував компостування людей після Вашингтона, Колорадо, Вермонта та Орегону.

За словами Міка Трумена, засновника та генерального директора Return Home, похоронного бюро в районі Сіетла, яке спеціалізується на компостуванні людей, попит на такий спосіб поховання останніми роками зростає. До компанії зверталися люди із 12 американських штатів із проханням компостувати їх родичів. До того ж це недорого. Компостування коштує  $5-7 тис., в той час як поховання у труні y Каліфорнії обійдеться у $7,2 тис., а кремація – трохи більше $6 тис.

Не всі згодні із компостуванням тіл. Каліфорнійські католики вважають, що воно перетворює тіло померлого на “товар одноразового вжитку”. Трумен не погоджується. У компост можна висадити дерево чи квіти, також його можна розвіяти над морем, говорить він. Один фермер перед смертю попросив, щоб його тіло повернули на ферму, за якою він доглядав усе життя.

“Немає обмежень у тому, що можна зробити з ґрунтом після смерті”, — наголошує Трумен.

Як повідомляло раніше BitukMedia, aрхеологи вивчають кістяк жінки, яку поховали як вампіра.  Знахідку зробили у Польщі на цвинтарі XVII століття. На шиї покійниці серп, а палець ноги закутий у замок. Є припущення, що односельці воліли не дати їй повстати з могили.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі