П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Електричні літаки перевозитимуть пасажирів вже у 2028-му

Важливо

Ще в цьому десятилітті людство зможе літати на електричних літаках. У Швеції роблять все можливе, аби такий авіалайнер був запущений до 2028 року. Його нова версія зможе літати на відстані до 400 км. Замовлення на новітні лайнери вже є. 

Про це повідомляє Bloomberg.

Експеримент проходить у шведському Ґетеборзі. Тут зводять прототип електричного авіалайнера, який зможе перевозити 30 пасажирів. Електричний авіалайнер від шведського стартапу Heart Aerospace AB випускатиметься у 2028 році та матиме збільшену конструкцію. Стартап вже оголосив про створення заводу та отримав інвестиції від Saab AB, виробника винищувача Gripen. Це означає, що ще в цьому десятилітті польоти на електричних літаках стануть реальністю.

Раніше стартап Heart Aerospace AB вже випускав свій перший проект електричного авіалайнера на 19 місць. Однак цього року проєкт удосконалили, і тепер постачання перших електричних літаків розпочнеться не раніше 2028-го. 

Зараз є замовлення на 30 збільшених літаків нової моделі ES-30 з тридцятьма пасажирськими місцями. Листи про наміри від авіакомпаній, серед яких чимало скандинавських перевізників, також були оновлені для літаків більшого розміру. Американські авіакомпанії United Airlines та Mesa Air Group замовили 200 електричних літаків. Ще 30 придбає Air Canada. Ця компанія інвестувала у розробку п’ять мільйонів доларів США.

Будівництво офісів, випробувальних центрів та виробничої лінії в кампусі аеропорту Саве за межами Ґетеборга, Швеція, мають завершити до середини 2024 року, а перші польоти мають стартувати у 2026 році, повідомили у Heart. Збільшиться і кількість робітників  – зі 130 осіб до приблизно 500 протягом трьох років. 

Heart’s – один з небагатьох проєктів, які конкурують за випуск електричного пасажирського літака до кінця десятиліття. Стартап прагне розробити повноцінний літак для звичайних авіаперевезень.

Але головна проблема електричних літаків на даному етапі – це обмежена дальність польоту. Нові літаки ES-30 зможуть пролетіти за раз лише 200 кілометрів. Втім, якщо обладнати літак гібридною силовою установкою на екологічно чистому авіаційному паливі, це подвоїть дальність польоту. А якщо пасажирів буде не 30, а 25, збільшиться до 800 км.

Стає очевидним, що екологічно чисті літаки не підійдуть для класичних авіаперевезень. Однак вони можуть стати популярними на коротких маршрутах – з’єднуватимуть невеликі населені пункти, між якими гірський ландшафт або морські шляхи. Скандинавія та Канада є одними з найбільших ринків для регіональних літаків, що курсують такими маршрутами.

Як повідомляло раніше BitukMedia, військові США прагнуть створити новий безпілотний літак, який міг би злітати та приземлятися майже в будь-якій точці світу. Для збору розвідувальної інформації – це потенційно значний технологічний стрибок.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі