Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Безпілотник, який можна запускати звідки завгодно, – мета військових інженерів

Важливо

Військові США прагнуть створити новий безпілотний літак, який міг би злітати та приземлятися майже в будь-якій точці світу. Для збору розвідувальної інформації – це потенційно великий технологічний стрибок.

Про це повідомляє The Washington Post.

Минулого тижня таємне Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів (DARPA) оголосило про план створення крихітного літального апарата для розвідувальних місій. Ним можна було б керувати дистанційно, літати довше, злітати та приземлятися вертикально в таких складних місцях, як палуби кораблів або на віддалених полях битв без аеропортів поблизу.

Апарат, який ще належить розробити, дозволить солдатам збирати розвідувальні дані кращим способом, ніж це дозволяє нинішня серія малих літаків-розвідників, – заявили представники DARPA. 

Військовослужбовці, зокрема ВМС США та Корпусу морської піхоти, зможуть керувати цими безпілотними літаками довше та на далекі відстані. З’явиться можливість робити високоякісні зображення навіть на найвіддаленіших полях битв.

Справжнім викликом для нового безпілотника стане посадка на палубу судна в морі. Апарати вміють сідати на землю, але поки не на кораблі, – розповів програмний менеджер DARPA Стів Комадіна.

Збройні сили США мають великий арсенал літаків для збору розвідувальної інформації, але в кожного з них свої недоліки.

Літаки, які обладнані різними датчиками та камерами для розвідувальних місій високого рівня, часто великі та потребують пілотування. А безпілотні часто не можуть літати далі, ніж бачить око. Окрім того, їм потрібна злітно-посадкова смуга або принаймні довга частина палуби корабля, та кілька людей поблизу, які б допомогти літаку злетіти та приземлитися.

Для створення свого, так званого, X-Plane, DARPA прагне співпрацювати з оборонними підрядниками або стартапами комерційних літаків. Передусім тими, що займаються виробництвом літаків з вертикальним зльотом і посадкою. Результатом такої колаборації став проєкт ANCILLARY.

Про те, як виглядатиме кінцевий продукт, поки мало що відомо. Але свої вимоги агентство таки озвучило.

Літальний апарат має важити не більше 115-160 кг, літати близько 16 годин за раз, мати можливість перевозити обладнання вагою до 25 кг, вертикально злітати і приземлятися на палубах у морі або в будь-якій точці світу, – пояснив Комадіна. Літак повинен мати можливість за потреби нести невелику бомбу, додав він, але «наразі це не входить у плани».

Як повідомляло раніше BitukMedia, японські науковці навчились створювати тарганів-кіборгів. Комахи можуть стати помічниками рятувальників у пошуках жертв стихійних лих, які опинились під завалами. Прорив став можливим завдяки ультратонким сонячним батареям.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі