Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Життя на Марсі – ровер Perseverance знайшов поклади органічної матерії

Важливо

У ймовірній дельті древньої річки у кратері Єзеро на Марсі марсохід Perseverance зібрав зразки органічної речовини. Така велика кількість органіки в цьому регіоні може свідчити про те, що планета була заселеною, кажуть дослідники.

Про це повідомляє CNN.

Планета Марс могла бути заселеною 3,5 млн років тому, а у кратері Єзеро могло бути озеро із живими організмами. Такий висновок зробили висновок науковці, зважаючи скільки органічних решток виявив марсохід.

Місце, де Perseverance зібрав зразки, науковці називають Хребтом дикого кота. Один із зразків є сумішшю органіки і солі із домішками інших посадових порід. Припускають, він утворився, коли випарувалася солона вода озера.

“Породи, які ми досліджували в дельті, мають найвищу концентрацію органічної речовини, якої ми ще знаходил під час місії”, — каже Кен Фарлі, науковий співробітник проекту Perseverance з Каліфорнійського технологічного інституту в Пасадені.

Породи, які досліджує зараз Perseverance є осадовими, тобто вони утворилися в результаті нанесення їх водою або вітром і скупчення в одному місці протягом тривалого часу. Простіше кажучи, це може бути древній річковий мул. Марсохід знайшов його багаті поклади, розшукуючи вулканічні породи.

The Wildcat Ridge rock is mudstone that includes organic material. It likely formed in saltwater as  ancient lake water evaporated.
Один із покладів із Хребта дикого кота на Марсі – він містить велику кількість органічних речовин. Фото: NASA

Науковці кажуть, нинішнє відкриття проливає світло на клімат і історію Червоної планети. Наприклад, один із каменів показує, що частинки в ньому були принесенні дуже далеко з-за меж кратера Єзеро – це і є одною із ознак осадових порід.

Аналіз показав, що органічні речовини, зібрані марсоходом, ймовірно, є ароматичними речовинами або стабільними молекулами вуглецю та водню, які з’єднані з сульфатами. Сульфати – це показник того, що тут було водне середовище, припускають науковці.

Учені наголошують, що наявність органічних речовин ще не означає, що на Марсі точно було життя. Вони можуть формуватися і без участі живих істот. Після приземлення людей на Марс, вони заберуть із собою тубуси зі зразками, які збирає Perseverance, і відправлять їх на Землю. Після цього дослідження продовжаться.

Як повідомляло раніше BitukMedia, науковці із інституту Scripps Research (Каліфорнія, США) відкрили ряд хімічних реакцій, які можуть пояснити, як молекули неорганічної речовини перетворюються у форму життя. Завдяки їм у так званому “первинному супі” могли виникнути амінокислоти – “будівельні блоки”, із яких потім утворилися перші живі організми.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі